Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Almi: Nyanlända startar nischade företag

Publicerat torsdag 3 november 2016 kl 13.30
"Finns intresse för utländsk kultur"
(3:06 min)
Från vänster: Seif och Aimen Al Mansi, samt Fisnik Nepola från ALMI.
Från vänster: Seif och Aimen Al Mansi, samt Fisnik Nepola från ALMI. Foto: Muhamed Ferhatovic

När nyanlända startar företag utifrån sin erfarenhet från hemlandet skapas en ny typ av nischade företag, enligt Almi i Halmstad.

– Tack vare mångfalden och att kommuner i Halland sett möjligheter att skapa sysselsättning bland de nyanlända har de kunnat jobba med det som de är duktiga på, förklarar Fisnik Nepola som jobbar som rådgivare på Almi.

Läs mer: Rekordsiffror – många nyanlända startar företag i Halland

Han möter många nyanlända som vill starta företag, och han har sett att det börjar växa fram unika idéer. 

– Ja, en av fördelarna med mitt jobb är att jag får träffa olika människor med olika idéer. De tänker lite annorlunda. Vissa som varit duktiga entreprenörer i hemlandet vill starta upp något här i Sverige också, säger Fisnik Nepola.

Men vad säger att ett mejeri eller ett chark som funkar i Syrien kan funka i Sverige?

– I Sverige bor många människor med utländsk bakgrund som konsumerar sådana produkter, till exempel ostar från Mellanöstern.

Det är bra för Sverige. Tidigare har man fått importera den typen av produkt från utlandet men nu kan man få tag på det i Halmstad istället. Det finns ett intresse för produkterna.

– Vi tror på att man ska göra det man är duktig på. De som startat upp alla dessa nischade företag kan sitt yrke och är duktiga på det som gör, säger Fisnik Nepola. 

Läs mer: Saknade halländsk baklava – startade bageri

Seif Al Mansi driver en Syrieninspirerad chark- och köttpajbutik i Halmstad. Han känner att det finns ett intresse för företag även om de är inriktade på en särskild matkultur.

– Det finns många som vill veta mer om vår kultur, många kommer hit till oss och är nyfikna. Det är inte alla som kommer som bara vill äta, utan folk ställer frågor kring maten och är nyfikna, säger Seif Al Mansi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".