Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hoppas införa anonyma tentor på högskolan

Publicerat lördag 5 november 2016 kl 07.12
"Skönt för lärare att rätta anonymt"
(1:50 min)
Sandra Sandberg, ordförande för Halmstad Studentkår, säger att Högskolans studentrepresentanter redan har lobbat för anonyma tentor i 3-4 år.
1 av 3
Sandra Sandberg, ordförande för Halmstad Studentkår, säger att Högskolans studentrepresentanter har lobbat för anonyma tentor i 3-4 år. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Studenten Anna Lundgren är positiv till anonyma tentor.
2 av 3
Studenten Anna Lundgren är positiv till anonyma tentor. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Amandus Carlenfors är student och ledamot i Kårstyrelsen.
3 av 3
Amandus Carlenfors är student och ledamot i Kårstyrelsen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Halmstad Studentår tror att Högskolan i Halmstad snart inför anonyma tentor – avidentifierade prov där läraren inte vet vems prov de rättar.

Efter fyra års lobbande så hoppas Halmstad Studentår att Högskolan i Halmstad inom en snar framtid ska införa anonyma tentor. Det är avidentifierade prov där inga lärare får veta vems prov de rättar.

– Att avidentifiera en tenta ser jag som ett led i att få en objektiv bedömning av en tenta. Att läraren inte vet vem det är som skrivit. Då kan man ju ta bort eventuella personliga kopplingar som skulle kunna färga lärarens bedömning, säger Anna Lundgren, student på Högskolan i Halmstad.

Istället för studenternas namn anges exempelvis en sifferkod på skrivningarna och syftet med det är att ingen lärare, medvetet eller omedvetet, ska kunna särbehandla studenterna.

Många av landets universitet och högskolor har redan eller kommer att införa anonyma tentor. Enligt Sandra Sandberg, som är ordförande för Halmstad Studentkår, så är det här något som Högskolans studentrepresentanter redan har lobbat för i cirka fyra år.

Men nu tror hon att något kan hända i frågan rätt så snart.

– Man skulle kunna köra igång en pilot och testa hur det skulle kunna fungera. Det tror jag man kan göra redan nu till våren för vi är redan inne i en pilot av att testa nya sätt att jobba med kursutvärderingarna. Så det är nog mer en ledningsfråga, säger Sandra Sandberg. 

Amandus Carlenfors är student och ledamot i Kårstyrelsen. Han säger att det framför allt handlar om rättssäkerhet där lärarna slipper bli anklagade för att vara partiska, rasistiska eller ojämställda.

– Jag har försökt sätta mig in i hur det kan vara för lärare. Jag tror det kan vara rätt skönt för lärare att rätta anonymt för då slipper man fundera på hur har min personliga uppfattning om den här studenten påverkat mig nu?, säger Amandus Carlenfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".