Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

BB-chef: Barnmorskor får inte vägra aborter

Publicerat fredag 4 november 2016 kl 14.25
"Jag håller fullt och fast med den domen"
(1:45 min)
Barnmorskan Anneli Noréus är chef på avdelning 10 BB och gynekologi på sjukhuset i Halmstad.
Barnmorskan Anneli Noréus är chef på avdelning 10 BB och gynekologi på sjukhuset i Halmstad. Foto: Privat

Moral eller religion är inte tillräckliga skäl, konstaterar Nyköpings tingsrätt. BB-chefen i Halmstad håller med – sena aborter ingår i yrket.

– Min reaktion är att jag håller fullt och fast med den domen att det är rätt, säger barnmorskan Anneli Noréus, chef på avdelning 10 BB och gynekologi på sjukhuset i Halmstad.

För när man utbildar sig till barnmorska så måste man vara beredd att jobba med alla de områden som kan vara aktuella och där ingår även att hjälpa och stötta kvinnor i en abortsituation.

Det handlar om att en barnmorska sökte anställning hos landstinget Sörmland, men accepterade på grund av sin trosuppfattning inte att medverka vid sena aborter.

Eftersom hon inte kunde medverka vid abort, nekade landstinget henne anställning.

Nu gör tingsrätten bedömningen att detta innebar en inskränkning av hennes rättigheter, men att det var en tillåten inskränkning.

– Sedan finns det klart anställda inom vår grupp som också – precis som den här barnmorskan – tycker att det strider mot allt vad man står för, men man är medveten om att det här ingår i yrket, säger hon.

Enligt flera barnmorskor som P4 Halland talat med upplevs det som väldigt jobbigt att som barnmorska utföra en sen abort.

Tycker inte du att det är något man borde ta hänsyn till?

– Nej, det tycker jag inte på det sättet. Visst är det en jobbig upplevelse, men där är det andra saker som vi inom vården måste finnas till och stötta upp med för personalgruppen: möjlighet till samtal och etiska diskussioner. Men att därifrån inte vara behjälplig är något helt annat, säger Anneli Noréus och fortsätter:

– Det här är något vi tar upp med alla personalkategorier vid anställningsintervjuer. Att det faktiskt ingår att jobba med abortpatienter, säger hon. 

Landstinget har rätt att ha vården ordnad så att den förutsätter att alla barnmorskor medverkar vid abortvård. Det var inte fel av landstinget att kräva att de barnmorskor som anställs ska kunna medverka vid aborter, skriver Nyköpings tingsrätt i ett pressmeddelande.

Barnmorskans rättigheter har därför inte kränkts, enligt tingsrätten.

Skulle man kunna anställa en ny sorts barnmorska som bara jobbar med förlossningsvård och inte sena aborter?

– Nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".