Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Getingeskolan

Getingeskolan kan ha gjort barn sjuka

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 10.41
Skolchef: Kroppen tydligare än tekniska undersökningar
(2:22 min)
getingeskolan
Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio

Den läkare som Halmstad kommun anlitat när de utrett inomhusmiljön på Getingeskolan säger att barn kan ha blivit sjuka av miljön.

Läkaren Kjell Andersson, specialiserad på yrkes- och miljömedicin, har fått ta del av rapporten om Getingeskolans inomhusmiljö för att se om det finns ett samband mellan miljön inomhus och de allergiska reaktioner som ett trettiotal elever drabbats av.

– Resultaten från skolbyggnaderna gör inte att det ringer några medicinska varningsklockor. Det finns inga konstiga ämnen i luften. Men man vet erfarenhetsmässigt att barn som redan utvecklat en allergi är känsligare och det finns klara indikationer på att man måste vidta åtgärder i byggnaden, exempelvis förbättra ventilationen, säger Kjell Andersson.

Undersökningen visar att det finns fuktskador i högstadiebyggnaden som beror på vattenläckaget i somras. På en del ställen luktar det illa, och det kan finnas fukt i golvet. Det finns också fuktskador på andra delar av skolan, men enligt Halmstad kommun visar analyserna av luften inga höga halter av mögel.

– Vi har gjort mätningar på utvalda platser i byggnaderna men hittills inte hittat något som sticker ut. Vi rekommenderar dock att man går vidare med en del ytterligare undersökningar för att få klarhet i om det finns en problematik i miljön som vi ännu inte hittat, säger konsulten Rolf Andersson som är civilingenjör i kemiteknik och expert på inomhusmiljö på Sweco.

Man har också tagit prover i den nybyggda förskoledelen, men där har inga fel hittats. 

– Många gånger är det den mänskliga kroppen som ger en tydligare anvisning än vad tekniska undersökningar kan göra, säger Pauline Broholm, som är skolchef i Halmstads kommun.

Undersökningen fortsätter nu i några veckor med fördjupade kontroller, och fastighetskontoret ska också jobba vidare med den dåliga ventilationen.

Eleverna kommer fortsatt att vara på Plönningeskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".