Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler hemlösa får hjälp i Halmstad

Uppdaterat måndag 14 november 2016 kl 15.16
Publicerat måndag 14 november 2016 kl 05.07
Muhamed om att få nycklarna: En obeskrivlig känsla
(2:13 min)
Tidigare hemlöse Muhamed Hadzic här med Fredrik från nattcaffét.
Muhamed Hadzic till vänster, har tidigare varit hemlös. Bredvid honom Fredrik från nattcaféet i Halmstad. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

En som fått hjälp till en bostad är Muhamed Hadzic som har varit hemlös i tre år.

Fler hemlösa i Halmstad får hjälp till en bostad. Det berättar personer som jobbar inom nattcaféet i Halmstad.

Muhamed Hadzic var hemlös i tre år innan han till slut fick hjälp. Att få hålla i nycklarna till ett eget hem efter en lång tid på gatorna i Halmstad var obeskrivligt berättar han.

Det var en obeskrivlig känsla. Det var svårt att förstå det i några dagar.

Att hamna på gatan kan ske väldigt snabbt, men vägen tillbaka är lång, berättar han.

Skilsmässa, obetalda räkningar och hyror var orsaken till att Muhamed Hadzic under en lång tid fick bo utomhus.

När han fick kontakt med nattcaféet i Halmstad började det vända: För knappt ett år sedan fick han en egen bostad och en inkomst.

– De hjälpte mig. De var allt på den tiden när man var hemlös, säger Muhamed Hadzic.

Enligt nattcaféet har man det senaste året sett att allt fler har hittat en väg in i samhället och till ett eget boende.

Förra året var det 60 personer som besökte nattcaféet. Av dem har hälften hittills fått en bostad. Många fler än tidigare.

Det beror på att man fått mer resurser som gjort att fler har kunnat anställas men också att man har öppet flera dagar i veckan.

Allt detta gör också att myndigheterna får mer tid att ta fram en plan för varje individs väg in i samhället.

– Förut, när de bara sov tre nätter hos oss, sov de fyra nätter i kylan. Då fick man börja om från början hela tiden. Men nu när man är här i fem nätter och har möjlighet att sova, äta, få tak över huvudet blir det en motivation för den personen till att kämpa, säger Fredrik Lagerström som jobbar inom nattcaféet i Halmstad. 

Vi har dessutom fått mer pengar från kommunen så att vi har kunnat anställa fler. Då har vi kunnat satsa mer på motivationsarbetet.

Fler har fått hjälp. Det går att se via kommunens egna siffror. Mellan år 2014 och 2015 skedde en 20 procents ökning av de som fått hjälp till en garantibostad av socialtjänsten.

Åren dessförinnan var siffrorna lägre. En förklaring är att socialtjänsten har fått möjlighet att hjälpa fler nu när nattcaféet har öppet fler dagar i veckan, tror Fredrik Lagerström.

Men trots det finns många utmaningar kvar. 

– Vi ser inte att hemlösheten minskar. Även om många får hjälp till en bostad kommer nya personer som behöver stöd och hjälp, säger Fredrik Lagerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".