Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kritik mot lärarnas lönelyft

Rektorn fick lönelyft – men inte lärarna

Publicerat måndag 21 november 2016 kl 15.11
"Det låter inte okej i mina öron"
(1:40 min)
Rektorn fick lönelyft, men inte lärarna.
Rektorn fick lönelyft, men inte lärarna. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Lärare inom vuxenutbildning står utanför satsningen på lärarlönelyft. Det hindrade inte Falkenbergs kommun att låta rektorn ta del av de statliga pengarna.

Rektorn själv har inte sökt om att få lärarlönelyft, utan det är hans chef, Ulf Olsson, som beslutat att ge honom en löneökning på 3000 kronor med hjälp av statliga medel. 

– Det fanns ingen gränsdragning vad gäller skolledare, säger Ulf Olsson, verksamhetschef för bland annat vuxenutbildningen i Falkenbergs kommun. 

När Ulf Olsson skulle fördela pengarna till sina rektorer hade han skolverkets kriterier att gå efter, men också de lokala kriterier som Falkenberg satt upp. De handlar om att den grupp lärare och rektorer som tjänar mest i dag, ska få ta del av lyftet, och tanken med det är att öka lönespridningen. Han såg det inte som ett hinder att en av de rektorer som stämde in på beskrivningen arbetar med vuxenutbildning.

– Det låter inte okej i mina öron, säger Andreas Spång, som är enhetschef för statsbidragsenheten på Skolverket, och fortsätter:

Skolledare kan vara aktuella för lärarlönelyftet under vissa förutsättningar. Men en grundförutsättning är att man jobbar inom vissa skolformer och då är vuxenutbildningen inte en del av det.

Men Ulf Olsson tycker att det känns rimligt att ge ett lönelyft till rektorn ändå.

– Själva utbildningsformen är mest gymnasiekurser på vux. Så det är inga konstigheter, säger Ulf Olsson.

Då hade du kunnat ge lönelyftet till lärarna på vuxenutbildningen? 

– Nej, då var det fastställt att de inte var inräknade.

Ingen av lärarna på Vuxenutbildningen vill vara med på inspelade intervjuer, men många som vi varit i kontakt med tycker inte att det känns okej.

– På ett sätt är jag glad att vi sluppit lärarlönelyftet med tanke på hur det drar ner stämningen i arbetsgruppen. Och då sticker det i ögonen att de väljer att ge det till vår rektor, säger en lärare, som vill vara anonym. 

I slutet av förra veckan begärde Skolverket en komplettering från Falkenberg där de ville ha en förklaring på varför man betalade ut lärarlönelyftet till rektorn. Sent under eftermiddagen på måndagen svarade kommunen.

"Dan är rektor inom Barn- och utbildningsförvaltningen och är för närvarande placerad på vuxenutbildning. Vi ser att Dan framöver kommer att kunna arbeta inom andra områden inom förvaltningen och därför bör han kunna deltaga."

Skolverket kan ännu inte svara på hur de kommer att gå vidare med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".