Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kritik mot lärarnas lönelyft

Större chans för lönelyft som man än kvinna

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 14.40
Facket: Det här är inte okej på något sätt
(0:25 min)
Kvinnolig lärare vid en tavla i ett klassrum. På tavlan står det 1,2,3. Hon håller en pinne i handen och pekar på trean.
Räknar man ut andelen kvinnor som får lönelyft blir skillnaden mellan kvinnor och män tydlig. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

En större andel män än kvinnor fick ta del av lärarlönelyftet i Falkenberg. 45 procent av männen fick lönelyft och 28 procent av kvinnorna.

– Det låter ju inte bra. Vi har inte tittat på det än, säger Therese Lundgren som är personalchef i Falkenberg.

Vid första anblick ser det ut att vara fler kvinnor än män i lönelistorna. Men räknar man ut andelen kvinnor som får lönelyft blir skillnaden mellan kvinnor och män tydlig.

45 procent av männen fick lönelyft och 28 procent av kvinnorna.

Det känns väldigt tråkigt om det skiljer mellan män och kvinnor.

Ledningen i Falkenbergs kommun hade som riktlinje att fördela pengarna till de som tjänar mest – förutsatt att de uppfyllde minst ett av de statliga kriterierna som är uppsatta.

En anledning kan vara att en större andel män redan hade hög lön – och därför får de nu även det extra lönelyftet.

– Vi ser det inte så, att män tjänar mer – utan vi har tittat på det utifrån jämställdhetssynpunkt. När man har gjort den här bedömningen har man tittat utifrån Skolverkets kriterier, och sen självklart haft med jämställdhetssynpunkter, för det är ju en del av vår policy, säger personalchefen.

Kan det finnas fler anledningar till att det ser ut så här?

– Nej, jag ser ingen förklaring till det. Vi får titta vidare på det, säger personalchefen Therese Lundgren.

En anledning kan vara att den statliga lönesatsningen inte kommer i samband med den årliga löneöversynen. I samband med den görs lönekartläggningar där man bland annat kollar på oskäliga löneskillnader till exempel mellan kvinnor och män.

Den kartläggningen pågår just nu, men är inte klar.

Lärarförbundets ordförande i Falkenberg Bengt-Erik Johansson berättar att facket inte har tryckt på när det gäller jämställdhet. Han tror att det kan finnas andra anledningar.

– Det kan ju vara så att männen har jobbat längre och har mer erfarenhet, säger Bengt-Erik Johansson.

Men varken facket eller arbetsgivaren, Falkenbergs kommun, tycker att siffrorna låter okej.

Absolut inte. Det är inte rimligt att kvinnorna får så lite, utan det här ska vara rättvisa skillnader som beror på ålder och erfarenhet – ingenting annat.

Men ni har inte försökt påverka att det ska fördelas mer rättvist?

– Det är någonting som vi får påverka nu och rätta till i kommande lönerörelser istället. För det här är inte okej på något sätt, säger Bengt-Erik Johansson.

Så fördelades lärarlönelyftet:

Antal anställda i för- grund- och gymnasieskola, samt speciallärare och specialpedagoger, inklusive rektorer och förskolechefer:

Alla: 884
Kvinnor: 699
Män: 185

Antal personer som fått lärarlönelyft:
Alla: 279
Kvinnor: 196
Män: 83

Andel som fått lärarlönelyft:
Alla: 31%
Kvinnor 28%
Män: 45%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".