Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sårbart läge – matbutik i Ätran får unikt stöd för att finnas kvar

Publicerat lördag 26 november 2016 kl 07.36
"Det betyder jättemycket"
(2:14 min)
Kundkorg fylld med varor som står på golvet vid kassan. Foto: Andreas Apell/TT.
Matbutiken i Ätran är nödvändig för bygden och får driftstöd. Foto: Andreas Apell/TT.

Som enda landsbygdsbutik i länet får matbutiken i Ätran ta emot ett nytt driftsstöd från Tillväxtverket.

Nästan 300 000 kronor trillar in i verksamheten, vilket är nära maxbeloppet som går att få.

– Det är jätteroligt. Det är på tiden att de tänker på landsbygden och lanthandeln, säger handlaren Dhiaa Kurdi.

Stödet är nytt för i år, och tanken med det är att hjälpa handlare i sårbara lägen för att se till att servicen till invånarna finns kvar. För att få stödet behöver butiken uppfylla vissa kriterier när det gäller omsättning och avstånd till andra butiker. Närmaste butik får inte ligga närmare än 15 kilometer bort.

– Regeringens mål är att stödet ska vara långsiktigt. Fram till 2019 kan de butiker som fått stödet räkna med att få det igen, om inte förutsättningarna ändras, säger Pär Ove Bergquist, handläggare kommersiell och offentlig service på Tillväxtverket.

Det är Tillväxtverket som tar beslut om ifall butiker är berättigade, och sedan är det regionala myndigheter som ansvarar för stöd till kommersiell service. Region Halland i det här fallet.

Men Halland såg först ut att bli helt utan det här nya driftstödet. Ingen butik ansågs uppfylla kriterierna. Först ansåg nämligen Tillväxtverket att kiosken i Fegen också kunde räknas som en matbutik.

– Det blev lite fel, kiosken ligger sex kilometer bort och det ställde till det, säger Dhiaa Kurdi.

Men myndigheten ändrade sig efter att Region Halland hört av sig, och nu får Dhiaa Kurdi ett välkommet tillskott till kassan.

Det betyder jättemycket

– Det kom i bra tid, innan 2020 ska vi byta alla kylar och frysar till miljövänligare sorter, och nu kan man investera lite.

Ett långsiktigt mål med stödet är att hjälpa butikerna att klara sig bättre så att de till slut kan stå på egna ben och inte vara i behov av stöd.

– Jag hoppas att vi kan klara oss själva, men ett tillskott är alltid bra, säger Dhiaa Kurdi.

Signalen från Tillväxtverket när de betalar ut stödet är att de butiker som får det är såpass viktiga för bygden att de behöver hjälp för att bli kvar. Och den känslan har även Dhiaa Kurdi för sin butik som nu blir än viktigare när bankkontoret i byn lägger ner till årsskiftet.

En affär är navet i en bygd

– Det är både service och en träffpunkt. Det spelar stor roll för bygden. Och när banken stänger så blir det ännu viktigare med butiken, säger Dhiaa Kurdi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".