Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Ringhals 2 igång igen efter ett års rapportstrul

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 12.30
"Vi missbedömde komplexiteten"
(0:35 min)
reaktorn ringhals 2
Foto: Annika ֖rnborg

Efter två års stillestånd på grund av reparation och analys så levererar reaktorn Ringhals 2 åter el till det svenska kraftnätet.

Reaktorn har varit nere sedan augusti 2014 då det upptäcktes ett läckage i bottenplåten i reaktorn. Skadan har analyserats och reparerats sedan dess, och nu är den alltså igång igen.

Själva reparationsarbetet tog ungefär ett år. Resten av tiden har ägnats åt att rapportera till Strålsäkerhetsmyndigheten om skadan och hur den har reparerats. Myndigheten gav nämligen Ringhals bakläxa på deras rapport.

– Vi missbedömde komplexiteten i myndighetens frågeställning. Men vi backade tillbaka och gjorde om vår redovisning och har haft en konstruktiv dialog med Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Anna Collin, ställföreträdande presschef på Ringhals.

Strålsäkerhetsmyndigheten har haft frågor kring utredningen och hur reparationerna har gått till. I oktober blev de dock nöjda med Ringhals rapport.

– Nu har de kommit till samma slutsats som oss om att det är tryggt att starta, säger Anna Collin.

– Det man ville veta var hur vi hade gått tillväga, hur vi hade testat vår metod och kommit fram till att det var den vi skulle använda.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".