Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Männen styr elitidrotten i Halland

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 05.00
"Blir en annan syn när vi har en blandning av män och kvinnor"
(2:12 min)
1 av 2

Bara en av de 15 granskade föreningarna har en kvinnlig ordförande och flera halländska elitföreningar saknar helt kvinnor i styrelserummen.

P4 Halland har tittat på styrelserna i 15 elitföreningar inom olika lagidrotter och fyra av fem ledamöter är män. Hylte/Halmstad volley är en av de föreningar som helt saknar kvinnor i styrelsen.

– Om man tittar något år tillbaka har vi haft två kvinnor, och när de slutade har vi haft väldiga problem med att få in nya, säger Leif Nilsson, ordförande i Hylte/Halmstad volley.

Det har ändå kommit in fler kvinnor i de halländska styrelserummen och i dag är nästan var femte styrelseledamot kvinna. Men ökningen går långsamt och ibland verkar föreningarna stå svarslösa när det gäller lösningar.

– Hade jag haft svaret på den frågan, då hade vi haft kvinnor i vår styrelse i dag, säger Leif Nilsson.

Han betonar att idrottsrörelsen inte klarar sig utan kvinnor och framförallt inte i beslutande organ.

Det blir en helt annan syn när vi har en blandning av män och kvinnor, den erfarenheten har vi.

Och det är något som fler klubbar både inser, men också börjar jobba med.

Halmstads bollklubb, som inte hade någon verksamhet för varken äldre eller yngre tjejer under klubbens första 95 år, har nu både damlag och flicklag.

Halmstads bollklubb har anställt en kvinnlig klubbchef och även om styrelserummet fortfarande domineras av män har för första gången en kvinna tagit över ansvaret för valberedningen.

– Nu är jag ju tjej själv och det är klart att i det nätverket jag har, så kanske det finns fler tjejer än vad det har funnits tidigare, så det finns ett lite större utbud för mig att leta i, säger Annika Werner Bryneus som är inne på andra året som valberedningens ordförande.

Hylte/Halmstad Volley är en av relativt få klubbar i Sverige som har elitlag både på herr- och damsidan, och just den satsningen visar att de är en jämställd förening, enligt ordföranden Leif Nilsson.

Han ångrar sig dock när han får frågan om man med trovärdighet kan kalla en förening jämställd när det bara är män som tar beslut.

– Nej, det kan en inte göra. Men då handlar det mycket om att man försöker lyssna av och inte sluter sig i ett styrelserum, det går inte, säger Leif Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".