Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tusentals grisar stod i egen gödsel

Publicerat fredag 2 december 2016 kl 05.11
Djurskyddsinspektören: Grisarna måste ha en bra närmiljö
(3:26 min)
Grisar i ett stall. Gorm Kallestad/TT.
Foto: Gorm Kallestad/TT.

En grisbonde som har gårdar i både Halland och Skåne sköter en av sina grisgårdar så illa att Länsstyrelsens djurskyddsenhet i Skåne lämnar rapport till polis.

Det var vid en oanmäld inspektion på grisgården i Östra Göinge kommun som djurskyddsinspektörerna fann en rad brister.

I somras omhändertog Länsstyrelsen i Skåne 2500 grisar på gården av djurskyddsskäl. Nu har en ny producent tagit över gården, men bristerna som upptäcktes vid Länsstyrelsens besök var i stort sett desamma som i somras.

Den nya ägaren har flera grisgårdar, både i Skåne och Halland.

– Flertalet av boxarna var gödselbemängda och grisarna hade en väldigt dålig miljö, berättar djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund. Även om nuvarande ägare börjat bygga om, så kan man inte ha djuren i en dålig närmiljö.

Något omhändertagande blev det inte den här gången, men en rad förelägganden som gäller de 2200 grisarna. Inom loppet av ett par dagar har ägaren åtgärdat de mest akuta bristerna, men det återstår en hel del. Nu kommer Länsstyrelsen i Skåne att göra nya kontroller och man kommer även att lämna över en rapport till polis och åklagare, som får ta ställning till om djurskyddsbrott har begåtts.

 – Vi har även haft kontakt med våra kollegor i Halland, för att de ska kunna titta till producentens anläggningar där, säger Gårdlund.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".