Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tips: Så gör du saftiga lussebullar

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 11.36
Bagaren tipsar: Så undviker du torra lussebullar
(1:13 min)
lussebulle, splitbild
Foto: Privat.

Sara Wennerström delar med sig av recept på extra saftiga lussebullar.

Borgmästargårdens saffransbullar ca 30 lussebullar

Så gör du:

  • Lös jästen och saffran i mjölken.
  • Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) och knåda i maskin i 20–25 minuter eller för hand så länge du orkar. Det är viktigt att degen är smidig och elastisk, tillsätt mer mjölk om det behövs.
  • Dela degen i bitar om 60 g.
  • Rulla till runda bullar och forma sedan till små korvar, som får ligga och slappna av på bakbordet under en duk. När de har vilat ca 15 minuter blir det mycket lättare att rulla ut dem till långa strängar som du sedan formar efter tycke och smak.
  • Tryck ner russin i mitten på snirklarna. Strängarna ska vara riktigt långa för att formerna verkligen ska synas efter jäsning och gräddning.
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. De ska jäsa till dubbel storlek, tar cirka en timme beroende på hur varmt det är i rummet.
  • Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, var noga med att inte baka dem för länge.
  • Jag brukar pensla med uppvispat ägg efter halva baktiden, efter många olika försök. Om man penslar efter bak är det tyvärr lätt att bullarna klibbar ihop. Om man penslar före bak blir ytan för torr. Därför får det bli mittemellan.

 

Saffranspasta - Saffranspastan görs med fördel långt före själva baket, ju längre den får stå och dra desto mer smak.

  • Stöt saffran och socker i mortel.
  • Häll över i en burk och tillsätt spriten. Rör om och låt stå.
  • Det här räcker till en lussedeg om du vill ha mycket färg och smak, men det går självklart att bara använda ett par teskedar och spara resten till paella, fisksoppa, saffransbiscotti eller vad du vill.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".