Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nekas tandläkarjobb – kräver kortärmat

Uppdaterat torsdag 8 december 2016 kl 15.12
Publicerat torsdag 8 december 2016 kl 05.00
"Hoppas det finns en lösning"
(2:19 min)
Tandläkaren Hanan Al Hamud.
Tandläkaren Hanan Al Hamud har arbetat som tandläkare i sju år i Syrien. Foto: Sveriges Radio.

Region Halland säger nej till tandläkare som Hanan från Syrien som vill arbeta med långärmat – men landstinget i Kalmar har hittat andra lösningar.

Hanan Al Hamud har jobbat som tandläkare i Syrien i sju år, men när hon skulle börja praktisera i Falkenberg kunde hon och arbetsgivaren inte komma överens.

Region Halland följer Socialstyrelsens rekommendationer om att bära kortärmat på grund av risken för bakterier – något som Hanan av religiösa skäl inte gör.

Jag har jobbat som tandläkare i Syrien i sju år och vet inte vad jag ska jobba med annars.

– Att jag inte fick praktisera gjorde mig besviken. Jag hoppas att det finns en lösning, säger Hanan Al Hamud.

Men Kalmar landsting har valt att använda så kallade löstagbara ärmar. Ärmarna är gjorda av plastmaterial och byts mellan varje patient man har hand om.

– Detta är personer med god yrkeskunskap och som är duktiga. Jag ser inte att det är någon skillnad om man använder löstagbara ärmar eller inte vid en patientkontakt. Huvudsaken är att man klarar av hygienreglerna och det gör man, säger Jessica Rydell (MP), ordförande för primär- och folktandvården i Kalmar. 

Nu kan en dom i Stockholm ändra på reglerna. Diskrimineringsombudsmannen (DO) har nyligen drivit frågan gentemot Karolinska institutet.

Tingsrätten i Stockholm slog fast att just Kalmars lösning, som även används i Storbritannien, tekniskt sett innebär att man bär en kortarmad tröja – och helt enkelt knäpper på de löstagbara ärmarna.

I samband med domen kommer Socialstyrelsen att behöva se över sina regler.

Men i nuläget ser inte Folktandvården inom Region Halland något skäl att göra undantag för Hanan.

Frågan har i och med domen i Stockholm satts på sin spets. Det vi kan läsa i den är att vi behöver skaffa oss mer kunskap om det är lika säkert att använda plast på underarmarna som att inte ha det. Det måste vi utreda först.

Precis som i fallet med Karolinska institutet vill Hanan anmäla Folktandvården för diskriminering.

– Det finns andra kvinnor som har samma problem som jag och som behöver få ett jobb. Därför vill jag anmäla, säger Hanan Al Hamud. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".