Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbyggen hoppas få igång drönarpiloter

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 14.13
"Syftet är inte att filma in i någons sovrum"
(2:51 min)
Patrik Snödahl från Falkenberg, är en av en handfull personer som utbildats till drönarpilot hos Riksbyggen.
1 av 2
Patrik Snödahl från Falkenberg, är en av en handfull personer som utbildats till drönarpilot hos Riksbyggen. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Malin Ricknäs, jurist Datainspektionen.
2 av 2
Malin Ricknäs, jurist Datainspektionen. Foto: Johan Jeppsson.

Nu hoppas Riksbyggen få använda drönare för att inspektera tak och fasader.

– Syftet är att inspektera fasad och tak och ingenting annat, säger Patrik Snödahl från Falkenberg, som är en av drönarpiloterna.

Riksbyggen är ett av företagen som hoppas kunna använda drönare när Datainspektionens riktlinjer för drönarfotografering lämnar utrymme för undantag.

Läs mer: Undantag i drönarregler – ljusning för livräddningen

Företaget hoppas kunna göra inspektioner av tak och fasader.

– Kolla hängrännor, om det finns sprickor och om de behöver rensas. Se sprickor på tak eller betongpannor som ligger på sniskan. Efter en stormskada skulle vi kunna åka upp och se takets skick. Man skulle kunna mäta snödjup och se när man behöver skotta taket, förklarar drönarpiloten säger Patrik Snödahl.

Datainspektionen har nu klargjort vad drönare kan användas till där de nämner räddningsinsatser och bränder, men även inspektion av skogsmark och fastigheter.

Drönare är Riksbyggens nyaste verktyg. Företaget har utbildat flera piloter, bland annat i Halmstad, för filmning med drönare.

Göran Danling, som är verksamhetsutvecklare, ser positivt på de nya riktlinjerna från Datainspektionen kring drönartillstånd.

Jag tolkar det som att man har sett vissa nyttor, som man vill göra undantag för, vilket är väldigt glädjande.

Riksbyggen hoppas kunna minska risken för arbetsplatsolyckor och räknar med att kostnaderna för inspektioner kan minska med uppemot 70 procent – eftersom det är billigare och går lättare och snabbare än att hyra in en skylift.

Drönarna styrs från marken och flygs då på en meters höjd över tak och där kan de zooma in sprickor, mäta snömängd och inspektera hängrännor som det har blivit stopp i. Om man fäster en värmekamera vid drönaren går det också att hitta värmeläckage.

Malin Ricknäs är jurist på Datainspektionen och pratar om risken för integritetskränkning genom att till exempel råka filma in i någons lägenhet med drönaren vid en inspektion.

– Ska man inspektera en byggnad har man inget behov av att det ska vara någon där, det kan snarare vara sämre, säger juristen Malin Ricknäs.

Företagen kan i så fall spärra av området där de använder drönare.

Det är för att minska riskerna för integritetsintrång, så långt som möjligt.

Riksbyggen har nu skickat ut ansökningar om tillstånd att flyga och filma med drönare till samtliga länsstyrelser i landet, och i januari/februari någon gång räknar verksamhetschefen Göran Danling på Riksbyggen med att få besked om länsstyrelsen kommer göra undantag för att inspektera deras fastigheter med drönare.

– Ja, det är ju ett exempel på ett ändamål som vi ser att det kommer vara möjligt att få tillstånd för. Det gäller att man gör en bra ansökan och tänker igenom, säger Malin Ricknäs på Datainspektionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".