Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tips: Julmat helt från grunden

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 10.28
"Leverpastej ska man ju ha på julbordet!"
(0:54 min)
grönkål
1 av 3
Grönkål. Foto: Privat.
Nygräddad leverpastej. Foto: Anna Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Nygräddad leverpastej. Foto: Anna Carlsson/Sveriges Radio.
Rullsylta. Foto: Privat.
3 av 3
Rullsylta. Foto: Privat.

Tina Melkersson delar med sig av sina recept på rullsylta, leverpastej och halländsk grönkål.

Halländsk grönkål

Detta är ett typiskt halländskt julrecept. Receptet räcker till 6 personer om grönkålen serveras som tillbehör – eller 4 personer om den serveras som sås till pasta/gnocchi.

Ingredienser

  • 500 g grönkålsblad
  • ½-1 liter skinkspad (alternativt kyck­ling- eller ank­buljong)
  • Smör/rapsolja att steka i
  • 2,5 dl matgrädde
  • Salt och peppar
  • Ett skalat, fint tärnat äpple

Gör såhär:
Tvätta grönkålen noga. Koka den i spadet/buljongen i ungefär 15 minu­ter (se till att pressa ner kålen under ytan lite då och då). Ta upp kålen och när den har svalnat lite skär du bort den tjocka stjälken i mitten och hackar resten grovt. Precis innan serveringen bryner du den hackade grönkålen i smöret i några minuter, häller i mat­grädden och låter det koka ihop i ungefär fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp grönkålen i en skål och blanda i det skalade, fint tärnade äpplet.

 

Rullsylta

Ingredienser

  • Flådd sida av gris eller får
  • 2 näver salt
  • 1 gul lök (alternativt 3 schalottenlökar)
  • 1 msk hela svarta pepparkorn
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 3 lagerblad

Gör såhär: 
Lägg köttet i en binge och häll över några nävar salt – se till att alla ytor får salt på sig. Låt köttet vila i saltet i kylskåpet i två dagar. Ta ut köttet och skölj grundligt av allt salt med kallt vatten. Mixa löken och kryddorna fint. Om du inte har en mixer kan du riva löken fint och mortla kryddor­na. Bred ut lök- och kryddmixen på köttets ena sida. Rulla din sylta så hårt du kan och bind ihop den med bomullssnöre. Koka sedan syltan i en stor gryta med vatten och lagerblad i 90 minuter.Ta upp syltan och lägg den i en press i kylen till nästa dag. Har du inte syltapress går det utmärkt att pressa syltan i exempelvis en form med en tung vikt på. Ta bort bomullssnöret och skär syltan i tunna skivor. 

 

Leverpastej

Ingredienser

  • 300 g grislever
  • 100 g späck eller fett
  • 100 g fläskkött
  • 3 sardellfiléer
  • 1 finriven lök
  • 2 ägg
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk malt peppar
  • 3 dl buljong

Gör såhär: 
Kör lever, späck, griskött och sardellfiléerna genom en köttkvarn tre gånger. Rör in lök, ägg, potatismjöl, salt och peppar i köttet med en elvisp och slutligen den rumstempererade bul­jongen lite i taget. Fördela pastejsmeten i smorda ugnsformar. Häll upp någon centimeter vatten i en ugnsfast form, placera leverpastejen i vattenbadet och grädda i 200 grader i 1 timme.

Tips! Du kan göra en julvariant av denna leverpastej genom att tillsätta 1 tsk rönnbärs­gelé och 1 tsk malda nejlikor ihop med de andra kryddorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".