Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i industri på Sjöhagsvägen 14 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
(Publicerat idag kl 11.22)
P4 Västmanland

Högskolan i Halmstad: Färre utbildningar ger inte fler lärare

Publicerat tisdag 24 januari kl 15.21
Högskolan i Halmstad. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Högskolan i Halmstad. Foto: Sara Hector/Sveriges Radio.

En koncentration av ämneslärarutbildningen till sex universitet skulle inte resultera i fler examinerade lärare. Det skriver bland andra Högskolan i Halmstad i en debattartikel.

De fyra företrädarna för lärarutbildningar inom Lärosäten Syd, det vill säga Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Lunds universitet och Malmö högskola, kritiserar Liberalernas förslag.

Liberalerna föreslår, för att vända resultaten i den svenska skolan och höja kvalitén på utbildningar, att koncentrera landets ämneslärarutbildningar till de stora universiteten. Detta finns även finns med i partiets budgetförslag.

Det är i en debattartikel i Dagens Samhälle på tisdagen som de fyra företrädarna för lärarutbildningarna säger att ämneslärarutbildningar på både högskolor och universitet självfallet ska finnas kvar även i fortsättningen.

Bland annat motiverar de sin ståndpunkt med att det råder fortsatt stor lärarbrist och att SCB:s senaste prognos pekar på stort behov av lärare i alla kategorier, även ämneslärare.

Vidare poängterar de att tidigare kvalitetsutvärderingar av lärosätena inte visar något samband mellan hög kvalitet och lärosätets storlek.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".