Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ryggen på en kvinna i rullstol. Foto: Sveriges Radio
Lisas läkare har sjukskrivit henne, men Försäkringskassan vill att hon ska jobba. Foto: Sveriges Radio
Lyssna
(2:59 min)
Lyssna
(2:59 min)
Lyssna
(2:59 min)
Fler sjukskrivna måste jobba
Publicerat tisdag 14 februari kl 06.00
Publicerat tisdag 14 februari kl 06.00
Ryggen på en kvinna i rullstol. Foto: Sveriges Radio
Lisas läkare har sjukskrivit henne, men Försäkringskassan vill att hon ska jobba. Foto: Sveriges Radio

Andelen sjukskrivna hallänningar som får sjukskrivningarna indragna av Försäkringskassan ökar. Andelen indragningar är större än i landet i stort.

Lisa i Varberg har efter en olycka varit sjukskriven i fyra år. Vi kallar henne för Lisa, men hon heter egentligen något annat. Hennes läkare har sjukskrivit henne, men nyss kom ett nytt beslut från Försäkringskassan. Hon ska börja jobba igen.

– De ringde till mig och sa att nu, eftersom du inte ska opereras mer så kan du inte vara sjukskriven längre. Så ska du få söka jobb. Men, det kommer inte fungera. Det tycker inte min läkare heller, och de känner ju mig.

Lisa har efter en ridolycka när hon var yngre fått lära sig att gå och prata igen. Men efter att ha blivit påkörd för fyra år sen har hon nu men som gör att hon är beroende av sin rullstol.

– Så nu sitter jag här och har fortfarande ont. För jag skulle göra en operation, men de vågar inte det.

Andelen indragna sjukskrivningar ökar här i Halland. Siffror som Försäkringskassan har tagit fram åt P4 Halland visar att dubbelt så många sjukskrivna hallänningar fick sina sjukskrivningar indragna under de tio första månaderna 2016 jämfört med samma period året innan.

Anledningen är enligt Försäkringskassan till största del att de har skärpt sitt arbetssätt och har blivit bättre på att göra korrekta bedömningar.

Försäkringskassan i Halland ligger långt framme i det arbetet vilket har lett till att andelen indragna sjukskrivningar här är större än på många andra ställen, men ökningen ser likadan ut.

Sverker Nilsson som är läkare på Neptunuskliniken i Varberg märker av Försäkringskassans förändrade arbetssätt.

– Det påverkar min relation till patienten. Patienten kommer till mig som auktoritet och expert. Förr var det så att fick du sjukintyg så fick du sjukpenning, idag är det inte så. Idag är jag bara rådgivare och sen är det Försäkringskassan som bestämmer.

Det här är en juridisk fråga, inte en medicinsk.

Vid en sjukskrivning ser patientens läkare till symptom och behandling, sen är det Försäkringskassans handläggare som beslutar om arbetsförmågan utifrån läkarens utlåtande.

– Det som är viktigt för patienten är att veta att vi doktorer jobbar för dem, att Försäkringskassan jobbar för dem. Det viktigaste är att patienten kommer tillbaka till arbetslivet.

Men det här får Lisa sig att känna sig ifrågasatt.

– Man har ju en läkare för att den ska kunna sjukskriva en och sånt. Men nu betyder det inte något, för nu är det någon annan, på Försäkringskassan, som sitter och bestämmer över deras patient.

Skulle du vilja jobba?

– Ja det skulle jag, men jag måste vila och kan inte sitta still och så. Så vi får väl se vad de hittar.

Lisa är inte kvinnans riktiga namn.

Indragna sjukpenningar

Blankett till Försäkringskassan. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Sverige januari tom oktober 2016: 14054 (Andel: 3,4%)

Halland januari tom oktober 2016: 691 (Andel: 4,8%)

Sverige januari tom oktober 2015: 6743 (Andel: 1,7%)

Halland januari tom oktober 2015: 335 (Andel: 2,4%)

Källa: Försäkringskassan

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".