Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:18 min)
Restauranger byter dyr lax mot gös eller grönt
Publicerat fredag 17 februari kl 15.29
Jerker Lagnell, delägare i laxbutiken i Heberg
Jerker Lagnell, delägare i laxbutiken i Heberg. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Priset på lax har skjutit i höjden – och det märks på restauranger i Halland.

På en restaurang i Halmstad skriver man följande på sin Facebook-sida:

"På grund av stigande och numera skyhöga priser på lax kan vi inte längre servera detta på vår lunchmeny. Vi ersätter vår stekta lax med stekt gösfilé och får tyvärr ta bort rökt lax och cajunlax från vår sallad."

Jerker Lagnell som är delägare i Laxbutiken i Heberg utanför Falkenberg märkte av prisökningen redan för två år sedan, men berättar att ökningen accelererade under förra året.

– Det har ju varit en extrem prisökning, säger Jerker Lagnell.

En av anledningarna är att Chile, som är näst största producenten efter Norge, drabbades av algblomning för ett par år sen.

Dessutom har norska laxodlingar haft stora problem med parasiten laxlus.

Läs mer (Ekot 18 mars): Dyr lax väntas bli än dyrare

På Laxbutiken i Heberg har man behövt justera priserna, men det räcker inte, enligt ägaren.

– Då får vi se vad vi kan hitta för nya rätter som vi kan göra till samma kostnad som tidigare, förklarar Jerker Lagnell.

Han berättar att de har haft 175 gram lax på tallriken, men att de nu funderar på att börja med 150 gram och fylla upp med annat.

– Det är inte så där jätteroligt läge faktiskt. Man får verkligen sätta sina kreativa kunskaper på prov och försöka utveckla och justera våra rätter, säger Jerker Lagnell.

Vi kanske kan göra en laxfilé som vi fyller med nån spenat- eller svampstuvning – och arbeta med andra saker än just proteinet.

Vad säger kunderna, om det blir mindre på tallriken?

– Mindre ska det inte bli, men det kanske blir mer grönt. Men det är också efterfrågan på det.

Flera branschkollegor tvingas förändra menyer, enligt Jerker Lagnell. Men det är inget alternativ för honom.

– Många går ju över till andra fiskar, men vi är så nischade på lax, det är ju vår råvara.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".