Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Yvonne Kullenstjärna
Yvonne Kullenstjärna. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.
Lyssna
(3:09 min)
Lyssna
(3:09 min)
Lyssna
(3:09 min)
Läraren: Föräldrar – lär era barn säga nej
Publicerat tisdag 14 mars 2017 kl 10.29
Publicerat tisdag 14 mars 2017 kl 10.29
Yvonne Kullenstjärna
Yvonne Kullenstjärna. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Yvonne Kullenstjärna vill att föräldrar ska lära sina barn att de har rätt att säga nej, och rätt att säga ifrån.

Yvonne Kullenstjärna, som jobbar som gymnasielärare i Varberg, utsattes själv för övergrepp när hon var liten och nu har hon startat en föräldrautbildning där hon ska få föräldrar att lära sina barn att våga säga nej.

Yvonne ser att föräldrar i viss mån kan vara dåliga på att lära sina barn att säga nej. Föräldrar kan vara påstridiga och säga till sina barn att de måste ge mormor eller morfar en kram eller puss när de kommer och hälsar på, fastän de inte vill. 

– I förlängningen ser jag att barn får svagare självkänsla om de inte har rätten att säga nej, säger Yvonne Kullenstjärna. 

Men hur ska man tänka om mormor eller morfar blir ledsen för att barnbarnet inte vill ge dem en puss eller kram?

– Jag tänker att man kan säga att vi tycker det är viktigt att våra barn har rätt att säga nej. Barnet kommer när han eller hon vill ge dig en kram. Du får inte ta det personligt, för det är ett barn. Detta är viktigt med integriteten, säger Yvonne och fortsätter:

– Vi måste lära våra mor- och farföräldrar att detta är något vi jobbar med i vår familj.

Om det är någon som kramar och pussar en vuxen utan att man vill, då är det en kränkning. Men varför är det inte det på ett barn? Det undrar jag.

På föräldrautbildningen hon håller hjälper föräldrar genom att ge dem olika verktyg för att lära barnen att de har rätt att säga nej. 

– Barn har rätt till alla sina känslor. Är barnet argt ska vi inte säga till det att gå in på sitt rum och sluta och gnäll och tjata! Vi måste lära barnen var känslorna sitter. Lär vi barn att känna sin kropp har vi en nyckel. 

Ett exempel på ett verktyg Yvonne använder sig av är vad hon kallar för "argkudden."

– Jag jobbar mycket med känslor, var känslorna sitter i kroppen och hur vi beter oss. Alla känslor är rätt, men inte alla beteenden. Är jag arg har jag rätt att vara arg, men jag går inte och slår på någon, utan jag kan gå och slå på en kudde istället, förklarar hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".