Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det är tre foton i ett. Längst till vänster står Solange Lehnberg, hon har grön jacka, har mellanbrun hy och svart uppsatt hår. På mittenbilden syns polishuset i Varberg som är ett hus i fyrs plan i rödbjunt tegel. Till höger sitter Stefan Yngstrand på en stol med knäppta händer och mörklå poliströja.
"Detta är något vi eftersträvat och velat länge.", säger Stefan Yngstrand lokal polisområdeschef. Till vänster i bilden: Solange Lehnberg, vabergsbo. Foto: Maria Loewen/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:34 min)

Polis på plats dygnet runt i Varberg

Publicerat onsdag 15 mars 2017 kl 05.00

Efter sommaren kommer en polis finnas på plats nattetid i Varberg. Varje polisområde i landet ska ha två dygnet runt-öppna stationer.

Halmstad har redan öppet nattetid och Varberg står på tur att bemanna stationen nattetid.

– Det innebär att vi har ett befäl som finns på stationen dygnet runt, vilket vi inte haft tidigare, säger Stefan Yngstrand, lokal polisområdesschef i Varberg.

Stationsbefälet kommer ta emot larm, ansvara för arresten, men möjliggör också för invånarna att alltid kunna komma i kontakt med befälet för att exempelvis kunna göra en anmälan på plats.

Solange Lehnberg har bott i Varberg under många år, och hon tycker att detta är bra.

– Det ger trygghet för både föräldrar och ungdomarna som är ute på helgen.

Varför är den tryggheten viktig?

– Att man har någon att vända sig till om det händer någonting. Då vet dem att det finns en polis och att dem kan vända sig dit, säger Solange Lehnberg.

En del i polisens omorganisation är att varje polisområde ska ha två stationer med nattöppet. Att det nu blir så i Varberg innebär bland annat att Halmstad, som redan har nattöppet, kommer att avlastas.

– Nu får vi ett mer norr- och söderperspektiv på Halland, för tidigare har stationsbefälet i Halmstad tagit ansvar för vissa delar här i norr nattetid, säger Stefan Yngstrand.

Han berättar att polisen hoppas bli mer effektiv och samtidigt komma närmare invånarna, vilket är en målsättning för polisen.

OM POLISENS ORGANISATION

  • Polisen består av sju storregioner där Halland och Västra Götaland tillhör polisregion Väst.
  • Polisregion Väst är nedbrutet på fem polisområden varav ett är polisområd Halland.
  • Detta är i sin tur nedbrutet på fyra lokalpolisområden: Varberg, Halmstad, Kungsbacka och Falkenberg.

Källa: polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".