Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fiber
Foto: Sveriges Radio
Lyssna
(2:16 min)

Utmaning att nå mål om fiber till alla

Publicerat torsdag 16 mars 2017 kl 05.00

Bredbandssamordnare i Halland ser utmaningar för att nå målet med fiber till alla hallänningar senast 2020.

I var tredje kommun i landet gör kommunens bredbandssamordnare bedömningen att regeringens mål för utbyggnaden av bredband, 95 procent, till år 2020 inte kommer att nås.

Här i Halland har Region Halland slutit avtal med fiberföretaget IP Only för att alla hallänningar ska ha fiber senast 2020. Men bredbandssamordnare i flera kommuner här i länet ser utmaningar.

– Det vi har legat lite efter med i kommunen är landsbygden. Tätorterna går ju jättebra, Marcus Wallberg är bredbandssamordnare i Halmstad och tillägger att de tar ett krafttag om landsbygden.

Regeringen har som mål att 95 procent i hela landet ska ha tillgång till snabbt och stabilt bredband, minst 100 Mbit, 2020 eller tidigare.

Men bredbandsssamordnare ute i landet är skeptiska. Det visar Sveriges Radios undersökning där närmare 250 av landets kommuner svarat. En av tre tror inte att målet kommer att nås.

I Halland lovar Region Halland tillsammans med det upphandlade fiberföretaget IP Only ännu mer – att alla hallänningar ska ha fiber 2020.

– Det är ju en likabehandlingsprincip ur ett kommuninvånarperspektiv, att oavsett var du bor i kommunen så ska du ha samma möjlighet att bli inkopplad till fibernätet, säger Marcus Wallberg på Halmstad kommun.

Områden där kopparnätet släcks ner först prioriteras i fiberutbyggnanden i Halland, men det är svårt att hinna med berättar flera av dem som jobbar med bredband i länet. Flera pratar försiktigt om löftet om fiber till alla 2020. Linda Svensson som jobbar som utvecklingsstrateg på IT-avdelningen på Varbergs kommun är en av dem.

Jag känner ju att 100 procent är 100 procent. Det kommer nog att kunna vara så att några i utkanten aldrig kommer att bli erbjudna fiber.

I Varberg handlar handlar det bland annat om att det är svårt att få fiber till dem som bor emellan områden dit fiber redan dragits, till så kallade vita fläckar, och till fastigheter som ligger avskilt.

– Men då kommer de att bli erbjudna bredband på ett annat sätt med kanske mobilt bredband, fortsätter hon.

Och på flera ställen i hela landet är det just nu högt tryck på underleverantörer, bland annat grävmaskinister och andra som jobbar med att gräva för fiber.

Är ni nöjda med hur långt ni har kommit?

– Med tanke på de förutsättningar som finns. Det sker en utbyggnad nationellt idag, många grannkommuner och regioner slåss ju stort om samma utbyggnadsresurser så ska jag säga att utbygganden i Halmstad kommun går enligt plan i stort, säger bredbandssamordnaren i Halmstad kommun Marcus Wallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".