Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(1:58 min)
Förslag: Mer kunskap för att skapa mathantverk
Publicerat fredag 17 mars kl 05.14
surdegsbröd
Foto: Sveriges Radio

Förädla på gården och göra blåmögelost eller chips kan vara ett sätt för landsbygden att överleva enligt förslagsgivaren som vill ha ett utbildningscenter.

En som tycker att ett utbildningscenter för att sprida kunskap om mathantverk och att förädla livsmedel är en bra idé är Emma Fransson i Varberg som besöker ett hantverksbageri i Varberg.

– Det låter positivt att man kan få fram den kunskap man behöver för att värna om miljön, säger Emma Fransson. 

Att veta var saker och ting kommer ifrån är viktigt för Emma Fransson.

– Ja självklart att det är ekologiska ägg, att jag köper ekologiska grönsaker och att jag köper svenskt kött.

Förslaget som Lantbrukarnas riksförbunds regionstämma i Halland nu ska ta ställning till handlar om att få till ett utbildningscenter för att sprida kunskap om just mathantverket, eller förädlingen, där det kan bli blåmögelost på gården eller varför inte glass eller chips.

Schlomo Gavie (C), är själv lantbrukare sen 40 år tillbaka och den som har lagt förslaget till LRF.

– Mathantverk, vi ser att det är på frammarsch. Folk söker efter mat, där man vill ha mat där man vet vart den kommer ifrån, vilket sätt den tagits fram och hur man har gjort det.

Man söker en story bakom det man äter.

Emma Fransson känner igen både sig själv i det och hur det är på hennes jobb. Hon jobbar på Tovedals café och catering och hon tycker att människor frågar mycket om det.

Är det en del i marknadsföringen också? 

– Ja, det är nästan det stora.   

Men det handlar inte bara om ett intresse för maten utan också om lantbrukets framtid säger Schlomo Gavie. 

– För att landsbygden ska överleva måste vi ge möjligheter för de som bor på landsbygden att verka, men även ge möjlighet att utveckla det de har, mindre producenter som kan förädla och det gör det möjligt med ett mervärde som produceras på gården, säger Schlomo Gavie (C) som alltså har lagt förslaget till LRF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".