Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)
(1:21 min)
Grundvattnet oroande lågt: "Slösa inte"
Publicerat tisdag 21 mars kl 09.03
Uppdaterat tisdag 21 mars kl 11.00
Dricksvattnet kan ransoneras i värsta fall, enligt Laholmsbuktens VA
Dricksvattnet kan ransoneras i värsta fall, enligt Laholmsbuktens VA Foto: TT.

Grundvattennivån i Halmstad och Laholm är så låg att det kan bli bevattningsförbud redan till våren och i värsta fall vattenransonering.

– Det har inte regnat på väldigt länge och då har inte våra grundvattenmagasin fylls på med tillräckligt mycket vatten, så nivåerna är oroväckande låga för säsongen, förklarar Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA.

Hur illa är det då?

– Just nu är de lägre än de var i maj förra året – och i maj förra året gick vi ut med bevattningsförbud ganska tidigt. Det ser inte bra ut, säger Henrik Kellgren.

Kommunala Laholmsbuktens VA, som förser både Laholm och Halmstad med vatten, varnar nu för att grundvattennivåerna är mycket låga.

Det är ju en resurs som inte är oändlig.

Nästa steg är ett bevattningsförbud som kan komma att träda i kraft redan nu under våren, berättar Henrik Kellgren.

De kommande månadernas vattenförbrukning avgör sedan om kommunerna hamnar i ett läge som kräver vattenransonering.

– Får vi inte regn och vi fortsätter använda lika mycket vatten som nu, då finns det chans att vi hamnar där, men det hoppas vi inte, säger Henrik Kellgren.

Nu uppmanas kommuninvånarna att spara in på dricksvattnet.

– Hjälpa till att inte slösa på vattnet. Tänka sig för innan man använder vattnet. Spola inte fram kallvatten för länge eller kanske ta en kortare dusch. Förra året pratade vi om att man kan duscha tillsammans, så det är de små sakerna, säger Henrik Kellgren på Laholmsbuktens VA.

Situationen bedöms något bättre i Laholms kommun men även där är nivåerna lokalt under det normala i vattentäkterna så här års.

– Det gäller hela södra Sverige där det är låga grundvattennivåer, säger Henrik Kellgren på Laholmsbuktens VA.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".