Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tre tjejer i gymnasieåldern står i solen.
Julia, Charlotte och Rebecca har varit på en föreläsning om otrygghet i Falkenberg. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.
Lyssna
(2:56 min)
Lyssna
(2:56 min)
Målet: Unga tjejer ska känna sig tryggare
Publicerat fredag 24 mars kl 13.40
Publicerat fredag 24 mars kl 13.40
Tre tjejer i gymnasieåldern står i solen.
Julia, Charlotte och Rebecca har varit på en föreläsning om otrygghet i Falkenberg. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio.

Om unga tjejer alltid får veta hur de ska bete sig skapar det en falsk bild av att de själva ansvarar för övergrepp, säger föreläsare Kristina Wicksell.

– Vi vill prata om trygghet kopplat till normer, värderingar och jämställdhet. Vi tror inte det handlar om fysisk otrygghet, utan det handlar om vilka föreställningar om vad som händer i offentliga rum, kopplat till könsroller, säger föreläsaren Kristina Wicksell.

Vad är det som gör att man känner det otryggare än det är i Falkenberg? 

– Så är det i Sverige överhuvudtaget. Och det är fler tjejer som känner sig otrygga, det är inte lika många killar, säger Kristina Wicksell och fortsätter:

– Jag tänker att det handlar mycket om hur vi pratar om till exempel sexuella övergrepp och att vi alltid fokuserar på tjejers agerande.

Tjejer får alltid tips på hur de ska bete sig ute: var de ska gå, var de inte ska gå, att de ska ha med sig nycklar för att försvara sig. Det skapar en falsk bild av att det är så vi förebygger sexuella övergrepp och att det är tjejers agerande som skapar sexuella övergrepp. 

Men så är det inte, de flesta övergreppen sker i hemmen, förklarar Kristina Wicksell.

– Vi måste prata om att sex ska ske med samtycke, det är ingen självklarhet i samtalen i dag och det är där vi måste börja. 

Charlotte von Braun, Rebecca Svensson och Julia Konneus är några av eleverna som varit med på föreläsningen, och de tycker att föreläsningen var intressant och hade bra information. 

– Jag tycker de tog upp väldigt annorlunda saker jämfört med vad man brukar på föreläsningar. Saker som var riktade mot killar – att man ska prata med dem i tidig ålder om homofobiska påhopp och att ord också skadar, säger Rebecca Svensson.

– På föreläsningen berättar de att övergreppen inte sker ute på natten, utan ofta i hemmen. Så man behöver inte vara så rädd för att gå ute på natten, för det är inte där våldsbrotten sker mest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".