Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jonas Nilsson och Lars Svensson står ute, med grönskande bakgrund och ler in i kameran.
1 av 2
Jonas Nilsson och Lars Svensson. Foto: Ann Jornéus/Sveriges Radio.
Kossa och mjölkglas.
2 av 2
Bilden är ett kollage. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Nick Näslund/Sveriges Radio
Lyssna
(2:17 min)
Positiva besked för halländska bönder
Publicerat tisdag 28 mars 2017 kl 10.41

I dag presenteras årets första Lantbruksbarometer och det finns flera positiva besked, enligt Jonas Nilsson på LRF Konsult.

Det handlar om lönsamhet, investeringar och finansiering för respektive region. 

Lönsamheten är på väg uppåt, och det gäller i stort sett alla lantbrukare förutom växtodlarna. Bönderna får bättre betalt och energikostnaderna har sjunkit – det är två av anledningarna till att det ser ljust ut i årets Lantbruksbarometer.

Vilka faktorer är det som har gynnat lönsamheten?

– Det är högre avräkningspriser på mjölk, ris och kött. Det har varit så ett par år på kött och nu har mjölken kommit ikapp, säger Jonas Nilsson på LRF Konsult. 

Men lönsamheten har också kostat, och vissa drabbas hårdare än andra. 

– Vissa företag har hamnat efter, och kommer kanske ha svårt att komma ikapp, även om det är bra med mjölken. Mjölken kommer säkert peaka och börja gå ner igen, för så är det i konjunkturer. Har man inte kommit ikapp nu kan man få svårt att komma ikapp. Sen är det växtföretagarna som är fast i sin kostnadsmassa just nu utan att få tillräckligt med intäkter, säger Jonas Nilsson. 

Han säger att vissa företag kommer få det tufft, men andra, som har försökt kostnadsanpassat sig kommer ha det lättare att hänga med framöver. 

– Årets barometer är väldigt positiv för tillfället, så det känns jättebra. De unga är positiva, och det känns trevligt för det långsiktiga.

Experter från LRF Konsult respektive Swedbank och Sparbankerna hjälper till att sätta informationen i en lokal kontext och ger sin syn på lantbrukets förutsättningar och utveckling i området.

Fakta om Lantbruksbarometern

  • Lantbruksbarometern 2017 är den största återkommande kartläggningen av det svenska lantbruket.
  • Totalt har 1000 lantbrukare intervjuats av Sifo.
  • Rapporten visar hur företagarna ser på lönsamheten i dag och i framtiden. 
  • Den redovisar också hur mycket och i vad lantbruksföretagen investerat det senaste året, samt vad bönderna planerar att satsa på de närmaste åren.
  • Resultaten redovisas på både riks- och regionnivå. Hela undersökningen presenteras tisdagen den 28 mars.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".