Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:45 min)
Dyrare för Varberg – Försäkringskassan hårdare
Publicerat tisdag 4 april kl 05.35
Gabriel Jähnke som är rullstolsburen spelar musik tillsammans med sin personliga assistent Matilda Hedlund. Foto: Sveriges Radio
Gabriel Jähnke tycker om att spela keyboard när hans personliga assistent Matilda Hedlund sjunger. Foto: Sveriges Radio

Varbergs kommuns kostnad för personlig assistans har ökat kraftigt det senaste året. Bakgrunden är att Försäkringskassan har blivit hårdare i sina bedömningar.

När Försäkringskassan nekar fler hjälp med personliga assistenter är det fler som hamnar under kommunens ansvar. De bestämmer i olika ärenden, Försäkringskassan fattar beslut vid större behov, fler timmar (hjälp 20 timmar i veckan eller mer) och kommunerna om mindre behov (mindre än 20 timmar i veckan). Och när fler med större behov nekas blir det mer för Varbergs kommun.

– Den enskilda har fortfarande kvar sina behov och söker i kommunal regi för att försöka få sina behov tillgodosedda, säger Håkan Strömberg som är chef för Socialtjänsten i Varbergs kommun.

Det är Försäkringskassan och kommunerna som bestämmer vem som har rätt till personlig assistans och det är också de som sen betalar för hjälpen. Båda lutar sig mot Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

– Det är helt enkelt en striktare tillämpning från Försäkringskassans sida som vi ser effekter för vår del i kommunal verksamhet, säger Håkan Strömberg.

LSS målsättning är att personer med funktionsnedsättningar ska kunna leva som alla andra och med goda levnadsvillkor. Personlig assistans regleras av den här lagen.

En ramp leder in till familjen Jähnkes radhus. Den behövs för att den som kör Gabriel ska komma in med rullstolen.

– Jag är här för att hjälpa Gabriel med hans vardag, så att han kan göra de saker han kan vill sånt vi andra kan klara själv, säger Matilda Hedlund har jobbat som personlig assistent åt Gabriel i fem år.

Jag är hans armar och ben.

Gabriel föddes vecka 27, han är gravt funktionsnedsatt efter en svår förlossning då han fick syrebrist i hjärnan. Han ser ingenting, är rullstolsburen och kan inte använda kroppen förutom några fingrar på ena handen. Han är i behov av hjälp dygnet runt eftersom han inte klarar sig själv och kan sluta andas när som helst.

Pratar gör han genom små, små tecken med fingrarna på vänsterhanden. Matilda förstår precis.

– Nu har vi ätit och spelat keyboard, säger Matilda till Gabriel.

– Vad ska vi göra sen då, ska vi gå ut?, fortsätter Matilda.

Men Försäkringskassan har efter bland annat domar i Högsta förvaltningsdomstolen ändrat sättet att se på vem som har rätt till det som Matilda gör, och hur mycket. Den nya praxis har lett till att Varbergs kommun får mer på sitt bord, och att kostnaden för personliga assistenter ökar.

– Det är inte bra. Att vi nu har en osäkerhet och att tillämpningen så att säga varierar. En myndighet gör på ett visst sätt och det får konsekvenser för en annan myndighet, det vill säga kommunen, säger Håkan Strömberg på Varbergs kommun och fortsätter.

Effekten för den enskilda är att det blir allt striktare tolkning och möjlighet att få sina insatser beviljade eller få bistånd utifrån de önskade behoven man har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".