Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Johanna Palmelid (SD), en av toppkandidaterna i kyrkovalet, är på plats på partiets kyrkovalskonferens.
1 av 2
Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Kyrktorn.
2 av 2
Kyrktorn Foto: Sveriges Radio.
Lyssna
(1:31 min)
Lyssna
(1:31 min)
Lyssna
(1:31 min)
SD förbereder kyrkoval i Tylösand
Uppdaterat lördag 1 april 2017 kl 08.53
Publicerat lördag 1 april 2017 kl 07.03
Uppdaterat lördag 1 april 2017 kl 08.53
Publicerat lördag 1 april 2017 kl 07.03
Johanna Palmelid (SD), en av toppkandidaterna i kyrkovalet, är på plats på partiets kyrkovalskonferens.
1 av 2
Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Kyrktorn.
2 av 2
Kyrktorn Foto: Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna gör en ny satsning för att få inflytande över Svenska kyrkan. Partiet flerdubblar antalet kandidater i årets kyrkoval.

I helgen håller SD kyrkovalskonferens i Tylösand. Där ska partiets ledande kandidater utbildas och ett förslag på valplattform läggas fram.

-Det har varit ett väldigt intresse bland våra medlemmar att ställa upp i kyrkovalet på olika nivåer, säger partiledaren Jimmie Åkesson. 

Enligt SD hade partiet 160 kandidater på olika nivåerna i kyrkovalet 2013. Nu är de runt tusen. På lokal nivå ställer man upp i omkring 200 pastorat och församlingar.

-Det blir en bredare satsning som kommer att kosta oss mer pengar, så det är en större satsning än tidigare, säger Åkesson. 

En av toppkandidaterna är Johanna Palmelid från Kungsäter i Varbergs kommun.

– Det är viktigt för att det är det största sammanhängande kulturarvet, det är 6 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan och det är viktigt att värna om den kristna identiteten för att det är den som landet är uppbyggt på, säger Johanna Palmelid.

Mot "vänsterliberalisering"

För SD är kyrkovalet bland annat en symbolisk kamp för att stoppa en, som man hävdar, pågående vänsterliberalisering av samhället.

Åkesson ser kyrkan som en viktig "bärare" av svensk kultur och därmed som en sammanhållande kraft.

Hallands toppkandidat Johanna Palmelid säger att hon ser flera tecken på att den kristna identiteten håller på att jobbas bort inom Svenska kyrkan.

– Man har infört att man vill anställa imamer, man tar bort till exempel kristna kors i Sjömanskyrkan och man vill peka ut riktningen mot Mecka. Man vill ta bort den kristna identiteten, säger Veronica Palmelid (SD).

Det var för sex år sedan som Sofia Församling i Stockholm anställde en imam till sin verksamhet på Fryshuset för att skapa mer religionsdialog. När det gäller kristna kors som skulle tas bort var det biskopen i Stockholms stift som föreslog att vid vissa tillfällen ta bort kristna symboler för att kunna välkomna sjömän med en annan tro än den kristna.

 

 

Det är inte första gången SD uppger att man satsar på kyrkovalet. Satsningen 2013 räckte till knappt sex procent av rösterna i valet till kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande politiska organ.

Partiledaren Jimmie Åkesson uppger att SD-väljare i mindre utsträckning än andra partiers väljare är medlemmar i Svenska kyrkan. Men han tror att SD kan bli "ett väldigt stort parti" om man lyckas mobilisera sina anhängare.

Hans partikamrat i Halland, Johanna Palmelid funderar över hur kyrkan kommer att se ut om Sverigedemokraterna får mer inflytande.

– Då kommer det vara mer fokus på kristna värderingar, trygghet och tradition och att man arbetar mer för en nationalistisk inriktning, säger Johanna Palmelid (SD).

Oroade för SD

Socialdemokraterna ses även denna gång som huvudmotståndare. S fick 2013 drygt 29 procent av rösterna.

-Jag tror att väldigt många i kyrkan är osäkra och rädda för vad det skulle innebära om SD kraftigt ökade sina mandat i kyrkan, säger Socialdemokraternas kyrkopolitiske talesperson Jesper Eneroth.

Han hävdar att SD har en helt avvikande inställning till exempel till kyrkans internationella bistånd.

-De vill fokusera på att bara hjälpa utsatta kristna. Vårt svar är att vi inte ska hjälpa människor för att de är kristna, utan för att vi är kristna, säger Eneroth.

Han tycker att SD har helt fel som hävdar att vänsterliberala krafter har politiserat kyrkan.

-Det ligger i kyrkans natur att hjälpa utsatta människor, säger Eneroth.

"Vore sensation"

Eneroth beskriver SD som ganska "marginaliserade" i Svenska kyrkan i dag.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö har hört SD:s tal om satsningar på kyrkovalet och förhoppningar om stora framgångar tidigare. Han påpekar dock att SD haft svårare än andra partier att få sina väljare att gå till valurnorna i kyrkovalet.

-Trots stort medialt utrymme, så brukar det gå dåligt för dem i kyrkovalet jämfört med andra val, säger Johansson Heinö.

Johansson Heinö tror att SD kommer att gå fram i kyrkovalet, men att SD skulle bli största parti vore "en oerhörd sensation", enligt honom.

-Jämfört med riksdagsvalet tror jag inte man ska förvänta sig någon större succé.

Om SD skulle nå stora framgångar i kyrkovalet, så finns goda möjligheter att påverka kyrkans inriktning, enligt Johansson Heinö.

-Absolut. Kyrkan i Sverige är i hög grad en medlemsorganisation och demokratiskt styrd. Kyrkomötet har en väldigt tung roll, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".