Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Splitbild på en skylt med vit bakgrund där det står försäkringskassan med svarta bokstäver och en bild på Monica Svanholm.
Monica Svanholm Foto: Sveriges Radio.
Lyssna
(2:58 min)
Försäkringskassan vill ha tydliga riktlinjer om personlig assistans
Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 17.06

Försäkringskassan märker av många avslag på de som söker personlig assistans för första gången. Men bland de som redan har personlig assistans ser man ingen större förändring.

– Jag tror att alla insatser tillsammans ska kunna göra att man kan leva ett så självständigt och bra liv som möjligt. Personlig assistans är väldigt viktigt eftersom många är beroende av den för att få ett bra liv, säger Monica Svanholm.

Hon är områdeschef på Försäkringskassan och jobbar med utvecklingsfrågor som gäller personlig assistans.

Personer som har personlig assistans är oroliga för att bli av med den assistans de en gång ansetts ha behov av, efter att Försäkringskassan blivit hårdare i sina bedömningar. Varbergs kommuns kostnader för personlig assistans har ökat på grund av att Försäkringskassan har stramat åt. Och det är något Försäkringskassan kommer titta på, säger Monica Svanholm.

– Det som Försäkringskassan har märkt är att vi har väldigt många avslag på personer som inte har haft ersättning tidigare som ansöker men som inte beviljas. Det är klart att här har praxisen betydelse. 

Har man assistans så omprövas det beslutet vartannat år. Men när det gäller dem ser Monica Svanholm ingen dramatisk förändring på avslag.

– Vi ser inte att fler blir av med det nu än för några år sen. Det ligger konstant runt tio procent.

Är balansen bra mellan vad kommunerna och Försäkringskassan betalar?

– Kommunerna har den största kostnaden, vi har bara det som är över 20 timmar. Men om det är en bra balans tittar en LSS-utredning på just nu. 

Vad hoppas ni att utredningen leder till?

 – Det vi alltid önskar är ett tydligt regelverk och att insatser och instanser fungerar bra tillsammans.

Enligt Försäkringskassan har man rätt till personlig assistans om man har grundläggande behov som motsvarar minst 20 timmar i veckan.

– Det handlar om basbehov som måltider, hygien, att klä av och på sig och kommunikation. Där säger lagstiftningen vad det innebär. Så när vi gör utredningen ser vi vad som är grundläggande behov och vad som är övriga behov. Kommer man över 20 timmar får man även för övriga behov, det som är att leva som alla andra att ha hobbys och kunna arbeta. 

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".