Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I Sugpiaq-byn på Afognak-ön hade lanthandlaren Ernst Herman von Schéele från Harplinge många kunder.
I Sugpiaq-byn på Afognak-ön hade lanthandlaren Ernst Herman von Schéele från Harplinge många kunder. Foto: Arkiv.
Lyssna
(11 min)
Han var första hallänningen i Alaska
Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 10.23

Ernst Herman von Schéele växte upp i Harplinge, men trivdes inte. 18 år gammal lämnade han Halland och bosatte sig sedan i USA, troligtvis som första hallänning i Alaska.

Ernst Herman von Schéele växte upp på Plönninge i Harplinge, men han trivdes inte särskilt bra. Han kände sig som släktens svarta får, gillade inte den religiösa uppfostran han fått i Harplinge. 18 år gammal bestämde han sig för att lämna Halland och några år senare bosatte han sig i Alaska, där han stannade livet ut.

Hör hela reportaget av Mats Carlsson Lénart:

Alaska var långt tillbaka i förhistorien ihopvuxet med Sibirien. Amerika och Asien var helt enkelt en jättekontinent innan Berings sund bildades. De flesta forskare är överens om att de första människorna på de amerikanska kontinenterna överhuvudtaget vandrade in denna väg, där sundet idag ligger.

Så småningom befolkades stora delar av Alaska av människor vars ättlingar tillhör någon av delstatens infödda folk, bland andra tlingiter, inviter och aluutiqs. De första européerna dök upp i Alaska i början av 1700-talet, det var då främst ryska expeditioner som ville veta vad som fanns öster om Sibirien.

1741 landsteg de första vita människorna, det var medlemmar av den danskfödde Vitus Berings stora expedition som gjorde ett kort besök på den ö som idag heter Kayak Island.

I slutet av 1700- och början av 1800-talet började ryssarna lägga Alaska under sig. Det rysk-amerikanska kompaniet som ägnade sig åt havsutterfångst och den rysk-ortodoxa kyrkan som ville kristna Alaskas naturfolk var viktiga aktörer i det skedet. Huvudstad i Ryska Amerika var en stad som döptes till "Nya Archangelsk", en plats som idag heter Sitka.

Men det var svårt för ryssarna att i längden behålla Alaska. Både Frankrike och Storbritannien, fiender till Ryssland, ville åt området. Men hellre än att förlora Alaska i strid ville ryssarna sälja området och då gick frågan till USA som på den tiden hade goda förbindelser med Ryssland. USA, som just lidit svårt i inbördeskriget, bestämde sig för att köpa och 1867 var affären klar.

Under de första decennierna som amerikanskt område hände inte särskilt mycket i Alaska utan det var först efter att guld hittats strax före sekelskiftet som folk började strömma in, inte bara söderifrån utan från hela världen – inte minst från Sverige.

Men Alaskas förste hallänning Ernst Herman von Schéele tycks inte ha kommit för guldets skull. Han hamnade i stället ute på öarna utanför kusten, där laxfiske, rävuppfödning och sjöfart var de viktiga näringar. Detta var någon gång under mitten av 1890-talet. 1897 gifte han sig med en aluutiqsk kvinna, den blott 16-åriga Eulalia Gregorioff. Paret fick 14 barn, varav det sista föddes 1920. Samma år avled även Eulalia, blott 38 år gammal.

Ernst Herman von Schéele var en betrodd person på Afognak-ön, en ganska vild ö med inte minst stora kodiak-björnar i naturen. Han var lanthandlare men försökte också minska öbornas alkoholkonsumtion och även på andra sätt bidra till öns bästa. Åtskilliga andra svenskar hade också bosatt sig på Afognak, de flesta av dem var gifta med infödda.

Ernst Herman von Schéele avled 1961, 92 år gammal. Han slapp därmed uppleva katastrofen på långfredagen 1964 när en mycket kraftig jordbävning under Stilla havet förorsakade en tsunami som ödelade bebyggelsen på Afognak. Byn återuppbyggdes aldrig utan Afognak-borna föredrog att bygga en ny by, kallad Port Lions, på den större grannön Kodiak. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".