Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:27 min)
Problem på Lagaholmsskolan kända i flera år
Uppdaterat tisdag 11 april kl 16.35
Publicerat tisdag 11 april kl 05.05
William Laumann och Johan Svensson gick ut skolan 2012.
William Laumann och Johan Svensson gick ut skolan 2012. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.

Jackor under lektionstid på vintern och vatten som regnar in genom taket. I dag skulle kommunstyrelsen i Laholm prata om vilka ändringar som ska göras på skolan – men frågan har skjutits upp.

Kommunstyrelsen i Laholm skulle under tisdagen diskutera hur man ska göra med problemen på Lagaholmsskolan. Men politikerna har skjutit upp frågan till ett nytt möte i maj. Frågan skjuts upp eftersom kommunfastigheter vill göra fler utredningar av lokalerna. 

Det har varit problem på Lagaholmsskolan under en lång period.

– Det som var återkommande under tre år var att det var väldigt varmt på sommaren och väldigt kallt under vintern. Det fanns elever som gick runt i jackor på lektionstid, flera gjorde det, säger Johan Svensson. 

Johan Svensson satt som ordförande i elevrådet fram till 2012 och berättar att problemen med skolan som nuvarande elevråd och lärare lyft fram i en protestlista till kommunen varit kända länge.

Nyligen skrev nämligen över 300 elever och lärare till kommunen där man kräver att skolans arbetsmiljö förbättras. Bland annat skriver man att det regnar in genom taket. Ett problem som fanns även för fem år sedan när William Laumann gick ut skolan.

– Jag minns att det regnade in från bibliotekets tak när jag gick i skolan, det droppade in från taket då och då, man flyttade stolarna för att undvika det. Det var inte som det är nu, nu måste man ställa fram hinkar, säger han.

Hur löste ni det då?

– Vi löste det egentligen inte, det blev bara sämre. Vi bytte bara plats och det fick fortsätta, säger William Laumann.

Ett besiktningsprotokoll från 2014 visar att skolan har flera brister, bland annat att det läcker vatten genom ett takfönster. Enligt Laholmshem är fönstrerna reparerade men lärare och elever larmar om att det fortfarande läcker in.

Axel Nilsson sitter i elevrådet på Lagaholmsskolan och bekräftar problemen med vattenläckage men också med ventilationen, som exempel nämner han förra läsåret då elever fick gå hem från skolan för att man inte lyckades få upp värmen.

Han kräver att kommunen gör någonting.

– Det måste bli en reparation, det måste det bli, säger Axel Nilsson.

En ombyggnad väntas kosta drygt 80 miljoner kronor.

Thomas Jönsson moderat och ordförande för Laholmshem säger att skolan i dag är i ett bättre skick än för några år sedan. Men han säger att höga kostnader för renovering av Osbecksgymnasiet varit en av orsakerna till att reparation av Lagaholmsskolan dragit ut på tiden.

– Man kunde inte renovera Osbecksgymnasiet och Lagaholm samtidigt. Tanken var att projekten skulle göras efter varandra. Nu måste man ta ställning rent politiskt i vilken omfattning Lagaholmsskolan ska renoveras, säger Tomas Jönsson (M). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".