Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bild från attacken
Frida Stranne ser att attacken kan leda till att det blir ett nytt långdraget krig. Foto: FORD WILLIAMS
Lyssna
(3:15 min)

Stranne om USA:s attack: Kan leda till krig

Publicerat fredag 7 april 2017 kl 12.53

USA:s attack mot Syrien kan leda till fler konfrontationer och kanske ett krig, säger Frida Stranne, forskare på högskolan i Halmstad.

I sitt tal i natt hävdade USA:s president Donald Trump att robotanfallet var ett svar på kemvapenattacken i Syrien i tisdag – det trots att det inte är klart vem som stod bakom den. Syriens allierade har fördömt attacken – inte minst Ryssland – och frågetecknen är många.

– Man måste fråga sig varför Trump gör detta nu, och det har vi inga säkra svar på. Vi har inte heller bevis på att det är Assad-regimen som har utfört [giftgas]attacken, det finns andra aktörer som skulle kunna ha intresse av att utföra en sådan attack, för att få USA att attackera, säger Frida Stranne, som är freds- och utvecklingsforskare på högskolan i Halmstad.

Hon ser också att det finns personer inom CIA och Pentagon som tycker att USA ska agera mer kraftfullt i regionen och som ser detta som en förevändning. 

Trump har anklagat Obama för att vara för vek mot Syrien, och han riskerar att framstå som lika vek om han inte agerar. 

Frida Stranne ser att attacken kommer påverka relationerna mellan USA och Ryssland.

– Relationerna mellan USA och Ryssland påverkas mycket påtagligt av detta. Vi har hört Ryssland kraftigt fördöma attacken, och de menar att det är ett angrepp som strider mot internationella överenskommelser och att det stöttar IS. 

Det finns många farhågor kring vad detta i förlängningen kan leda till.

– Trump är inte en person som gillar kritik och en farhåga är att han kommer ge sig in i ett ordkrig och skapa spänningar mellan USA och Ryssland. 

Frida Stranne tycker också det är viktigt att Ryssland och USA kommunicerar med varandra.

– Det är oerhört viktigt att man lyssnar på varandra och diskuterar detta ansikte mot ansikte. 

Finns det en risk att Ryssland svarar med hårda metoder?

– Det är alltid riskfyllt. Militära upptrappningar ska man ha största respekt för. Världen behöver inte en konflikteskalering i Syrien nu med tanke på hur läget ser ut i Mellanöstern. Det är en skör tråd man balanserar på nu. 

Många känner oro, finns det fog? 

– Ja. Jag är inte helt övertygad om att Trump har hela den här komplicerade bilden klart för sig, eller förmågan att balansera mellan alla intressen som står på spel för USA.

Man riskerar att dras in i ett nytt långdraget krig.

– Även om man har sagt att detta är ett isolerat anfall så går det inte att utesluta att detta leder till nya konfrontationer och att steget man nu har tagit är därför väldigt vanskligt. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".