Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Harald Lagerstedt (C) framför gröna buskar. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Harald Lagerstedt (C). Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Lyssna
(2:22 min)
Lyssna
(2:22 min)
Lyssna
(2:22 min)
Flera partier lokalt: Låt ensamkommande stanna
Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 06.05
Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 06.05
Harald Lagerstedt (C) framför gröna buskar. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
Harald Lagerstedt (C). Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.

Centerpartiet i Varberg ställer sig bakom kravet att ensamkommande som varit i Sverige i mer än ett år ska få amnesti.

Det är rörelsen "Vi står inte ut" som står bakom uppropet.

Centerpartiet i Varberg ställer sig bakom kravet – trots att partiet på riksplanet inte ser amnesti som rätt väg att gå. 

– De ser vad som hänt på senare tid, att Migrationsverket skriver upp åldern utan en rättssäker process. De ser hur illa ungdomarna far utav det, säger Harald Lagerstedt (C), gruppledare i Varberg.

När vi börjat investera i ungdomarna, från samhällets sida, och sedan rycker undan mattan från dem. Det känns inte bra.

Nätverket "Vi står inte ut" bildades under förra året och består av människor som på olika sätt jobbar med ensamkommande ungdomar dagligen.

Läs mer: Manifestation i Kungsbacka – amnesti till ensamkommande

De har startat en namninsamling där kravet är att man ska ge amnesti till gruppen.

Flera partier runt om i landet har lokalt valt att ansluta sig till kravet. Bland dem Kristdemokraterna i Habo, fem partiföreningar inom Miljöpartiet och lika många från Centerpartiet från olika håll i landet.

Bland dem alltså partiföreningen i Varberg. Även Miljöpartiet i Varberg ställer sig bakom kravet.

På riks vill Centerpartiet att man har en mer rättssäker prövning av asylärendena för de ensamkommande, till exempel medicinska åldersbedömningar tidigare i asylprocessen. Däremot tror man inte på en amnesti, men det gör man från Centerpartiet i Varberg.

– Vi trycker på med detta på lokal nivå, partiet nationellt trycker i sin tur på att processen ska bli bättre. Lyckas man med det då behövs inte amnesti i så fall, säger Harald Lagerstedt (C). 

Förutom lokala partier så har också lokala politiker skrivit på namninsamlingen. I Halland har exempelvis Tania Bengtsson från Vänsterpartiet skrivit på, på riks stödjer Vänsterpartiet kravet på amnesti för ensamkommande. Även Katja Geertinger från Miljöpartiet i Falkenberg har skrivit på. Där har partiet lokalt inte tagit ställning i frågan, men diskussioner kring det pågår säger hon.

– Vi diskuterar detta med partiet lokalt. Många i partiet lokalt är positiva för att lyfta frågan högre upp i partiet, säger Katja Geertinger (MP). 

Hur ska man göra med dem som inte har skyddsskäl?

– Det måste vara en bedömningsfråga och det måste komma en signal från regeringen att vi inte skickar tillbaka människor till krigsdrabbade länder, säger Katja Geertinger (MP).

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".