Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
lastbil och Kalle Ivarsson
Kalle Ivarsson är en del av Kollegahjälpen, och hjälper lastbilschaufförer som varit med om olyckor. Foto: Sveriges Radio.
Lyssna
(3:13 min)
Lyssna
(3:13 min)
Kalle stöttar lastbilschaufförer i kris
Publicerat onsdag 12 april kl 11.34
Publicerat onsdag 12 april kl 11.34
lastbil och Kalle Ivarsson
Kalle Ivarsson är en del av Kollegahjälpen, och hjälper lastbilschaufförer som varit med om olyckor. Foto: Sveriges Radio.

Av Kollegahjälpen, en ideell organisation, kan yrkeschaufförer få samtalsstöd om de varit med om en trafikolycka.

– Om vi får ett samtal från någon som vill ha vår hjälp, handlar det främst om att lyssna, säger Kalle Ivarsson, som är en av dem som svarar i just Kollegahjälpens telefon.

Det är främst lastbilschaufförer som får ringa, men även andra yrkeschaufförer kan också få hjälp. 

Varför startade man upp Kollegahjälpen?

– Det fanns en avsaknad av någon som kan lyssna. Ofta är det så att vid en olycka klarar sig chauffören väldigt bra. Förr var det väldigt ensamt att vara lastbilschaufför. 

Hur många samtal får ni in?

– Det är inte många. Från hela Sverige blir det ungefär 25 - 30 ärenden per år. I Halland är det inte så ofta. 

Men det betyder inte att det är få olyckor. 

– Jag tror vi generellt är dåliga på att be om hjälp. Vi ska klara vårt eget mående så bra vi kan. 

Kollegahjälpen får ett nummer från larmtjänst, och då ringer de upp och frågar om chauffören vill träffa någon från Kollegahjälpen, eller vill prata i telefon.

–  Hinner vi kan vi åka till olycksplatsen och hjälpa chauffören tillrätta. Sitta och lyssna och prata med honom. 

Det handlar om att lyssna, lyssna och lyssna. Det är väldigt viktigt att den som varit med om en olycka får prata av sig. Försöka reda ut hur dygnet har varit.

När Kollegahjälpen har haft första samtalet frågar de om chauffören vill ha återkoppling. Ibland handlar det om ett till tre samtal till. 

– Mår chauffören fortfarande dåligt är det professionell hjälp som gäller. Vi är inga proffs, vi är bara medmänniskor som vill lyssna på det de har att säga. 

Så fungerar Kollegahjälpen

Efter en händelse, som kan vara både en trafikolycka eller rån och överfall mot lastbilsförare, finns det möjlighet för föraren själv eller anhörig/arbetsgivare/arbetskamrat el dyl, att ta kontakt med Kollegahjälpen.

Du ringer då ett speciellt telefonnummer som går till SOS Alarm, 020-59 60 00. SOS Alarm kontaktar sedan den kollegahjälpare som ligger bäst till geografiskt sett. Kollegahjälparen tar sedan kontakt med dig. Sedan är det upp till kollegahjälparen och lastbilsföraren att komma överens om formen för vidare stöd.

Källa: kollegahjalpen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".