Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Björn Djurberg/SR.
Foto: Björn Djurberg/SR.
Lyssna
(1:41 min)

Mp-förslag om fotbojor väcker reaktioner

Publicerat söndag 16 april 2017 kl 10.16

Miljöpartiet riks förslag om fotbojor till de som fått utvisningsbeslut är förhastat, så känner några politiker som P4 Halland varit i kontakt med.

Miljöpartiets utspel om att använda fotbojor på de personer som fått utvisningsbeslut och som man bedömer som en säkerhetsrisk har väckt kritik - bland annat från det egna ungdomsförbundet Grön ungdom.

Även i Halland är några av partiets politiker tveksamma till förslaget. "Förhastat och inte helt genomtänkt" - så säger Martin Bagge som är miljöpartist i Varberg.

– Min tanke är att detta är någonting man hittat på och inte vet varför. Jag tycker det är förhastat. Däremot är de andra förslagen bättre, men inte helt genomtänkta. Men delen om fotbojor är ännu mer märklig, säger Martin bagge (mp).

Efter attentatet på Drottninggatan förra fredagen bjöd statsminister Stefan Löfven in de borgerliga partierna till samtal om terrorbekämpningen.

Inför mötet hade miljöpartiet med sig tre punkter: mer pengar till SÄPO, avskaffad sekretess mellan polisen, Migrationsverket och säkerhetspolisen och så det tredje förslaget om fotbojor på personer som fått avvisningsbeslut och som man bedömer utgör någon form av säkerhetsrisk.

Martin Bagge säger att han inte ser någon mening med att veta vart någon befinner sig eftersom man ändå inte vet vad den personen gör på den platsen.

Ska man inte kunna veta vart personer som fått utvisningsbeslut faktist befinner sig?

– Har svårt att se vilken glädje det skänker när vi ställer det mot individuell frihet och vår lika rätt. Det enda vi vet är vart du är, inte vad du gör på den platsen, säger Martin Bagge (mp). 

P4 Halland har tagit kontakt med flera politiker inom miljöpartiet i Halland, de flesta har avböjt att kommentera. De som ändå uttalat sig har varit osäkra på om fotboja är rätt väg att gå. En av dem är Emma Vildstrand, gruppledare för miljöpartiet i Kungsbacka, som säger att fotbojor inte ska användas på personer som inte dömts för ett brott. Däremot är hon positiv till att polisen får mer resurser.

– Det är en bra diskussion tycker jag, vi behöver fundera på hur vi använder deras resurser och hur de arbetar, säger Emma Vildstrand (mp). 

P4 Halland har också pratat med Sophia Nilsson, ordförande för Miljöpartiet i Halland, likt många andra miljöpartister i länet säger hon att de inte har tagit någon ställning till förslaget och att hon inte vill uttala sig innan hon hunnit sätta sig in i frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".