Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grovt gummigranulat. Foto: Lotta Ederth
1 av 2
Grovt gummigranulat. Foto: Lotta Ederth
Rune Liljenberg, chef inom miljöförvaltningen.
2 av 2
Rune Liljenberg, chef inom miljöförvaltningen. Foto: Muhamed Ferhatovic
Lyssna
(2:14 min)
Lyssna
(2:14 min)
Lyssna
(2:14 min)
Oro för giftigt konstgräs vid skolor
Publicerat fredag 21 april 2017 kl 05.42
Publicerat fredag 21 april 2017 kl 05.42
Grovt gummigranulat. Foto: Lotta Ederth
1 av 2
Grovt gummigranulat. Foto: Lotta Ederth
Rune Liljenberg, chef inom miljöförvaltningen.
2 av 2
Rune Liljenberg, chef inom miljöförvaltningen. Foto: Muhamed Ferhatovic

Det sker en okontrollerad spridning av gummi från konstgräsplaner. Det är miljöförvaltningens bild och man kräver nu att barn- och ungdomsnämnden och teknik- och fritidsnämnden tar tag i frågan.

I kommunens egen handlingsplan för att få en giftfri för- och grundskola står det att konstgräsytor inte bör finnas där eftersom de innehåller ämnen som bland annat kan vara cancerframkallande.

Men miljöförvaltningen känner idag till fyra grundskolor där sådana ytor finns.

Efter ett besök på Kärlekens IP konstaterar också miljöförvaltningen att gummigranulat kan spridas okontrollerat och nu vill man att skolpolitikerna och även tekniska nämnden reagerar. I ett föreläggande kräver man att nämnderna återkommer med åtgärder senast den 30 juni.

– Det är någonting som vi har förelagt barn och ungdomsnämnden att de ska ta fram en handlingsplan och tala om hur konstgräsplanerna nära skolorna stämmer överens med kommunens handlingsplan, som i sin tur säger att konstgräsplaner bör undvikas i skolmiljöer, säger Rune Liljenberg som är chef inom miljöförvaltningen.

Kasserade bildäck, så beskriver Rune Liljenberg det material som riskerar spridas till vattendrag och omgivning från grundskolornas konstgräsplaner.

Rune Liljenberg är tydlig med att miljöförvaltningen inte vill se ett totalstopp för konstgräsplaner, men forskning som finns kring gummigranulaten på planerna gör honom oroad.

– Forskningen pekar på att det kan finnas viss kemisk påverkan på personer som använder konstgräsplanerna. Det är den kunskapen som vi på miljöförvaltningen vill att de berörda nämnderna ska ta till sig och se vilka risker som finns samt hur planerna ska användas framåt, säger Rune Liljenberg.

Gummit på Kärlekens IP är klassat som miljövänligt, men det utesluter ändå inte en miljöfara.

– Tittar vi på miljöegenskaperna så är EPDM gummit som finns på Kärlekens IP det bästa alternativet just nu, men gummi är ändå ett material som kan innehålla kemikalier. Det är också en onödig spridning i naturen, den ska stanna på planen och göra sin tjänst där, säger Rune Liljenberg. 

Kravet är nu alltså att BUN och teknik och fritid ska lämna in en handlingsplan som visar hur konstgräsplanerna påverkar miljön i kommunen.

– Där nämnderna tar till sig sitt ansvar och bygger om planerna så att gummigranulaten stannar där de ska, säger Rune Liljenberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".