Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Joakim Gustafsson, deltidsbrandman och facklig representant för deltidsbrandmännen i Halmstads kommun.
Joakim Gustafsson, deltidsbrandman och facklig representant för deltidsbrandmännen i Halmstads kommun. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:47 min)
Massuppsägningar oroar bland brandmän
Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 08.29

Stämningen bland deltidsbrandmän i Halland är orolig. Många är oroliga för hur det nya avtalet ska tas emot.

På flera håll i landet har deltidsbrandmän sagt upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet som de menar innebär en försämring. Nu förhandlar de olika kommunerna i Halland om lokala avtal och det är mycket som står på spel.

– Jag är rädd för att vissa säger upp sig. Det räcker att det är 5-6 man som säger upp sig för vi får ett jättebekymmer på stationerna, säger Joakim Gustafsson, deltidsbrandman i Getinge.

Joakim Gustafsson är också förtroendevald för Brandmännens riksförbund och representerar deltidsbrandmännen i Halmstads kommun.

– Det är några som har ringt mig och sagt att de vill säga upp sig, men jag tycker ändå att vi ska ge arbetsgivaren en chans att lösa detta, säger Joakim Gustafsson.

I det nya kollektivavtalet har bland annat ob-ersättning, och den privata bilersättningen tagits bort. De pengarna ska istället användas till att höja den fasta ersättningen.

Det råder delade meningar om avtalet innebär en höjning av ersättningar eller inte. Sveriges kommuner och landsting som representerar arbetsgivarna säger att det blir en höjning, medan många deltidsbrandmän säger att det i praktiken blir en sänkning. Särskilt för de som bara har jour på kvällar och helger.

– Vilka anställda vill ha en sänkning av lönen? Det är det ju ingen som vill ha men detta avtalet blir en sänkning, säger Joakim Gustafsson.

Nu ska Brandmännens riksförbund sätta sig i förhandlingar med kommunerna i Halland, där kan de inte förhandla om till exempel ob-ersättning, utan det kan handla om olika typer av sociala ersättningar som fysträning på betald arbetstid. Och Joakim Gustafsson hoppas att Halmstads kommun tar chansen att visa att de uppskattar jobbet som deltidsbrandmännen gör.

– Titta på bränderna som varit i Falkenberg den senaste tiden och kolla procentuellt hur många deltidsbrandmän som varit där jämfört med heltsbrandmän. Jag skulle tippa på 85 procent, säger Joakim Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".