Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget beslut om de nedläggningshotade äldreboendena

Publicerat onsdag 26 april 2017 kl 10.00
"Äldreboende behövs för att behålla den sociala kontakten med sin partner"
(2:15 min)
Uppskattningsvis 75-80 personer manifestaerade utanför Råd´huset i Halmstad inför Kommunfullmäktigemötet.
1 av 4
Uppskattningsvis 75-80 personer manifesterade utanför Råd´huset i Halmstad inför Kommunfullmäktigemötet. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Anita Mellberg (t.v.) och Ing-Britt.
2 av 4
Anita Mellberg (t.v.) och Ing-Britt. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Uppskattningsvis 75-80 personer manifestaerade utanför Råd´huset i Halmstad inför Kommunfullmäktigemötet.
3 av 4
Uppskattningsvis 75-80 personer manifesterade utanför Råd´huset i Halmstad inför Kommunfullmäktigemötet. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Fasaden på Rådhuset i Halmstad.
4 av 4
Fasaden på Rådhuset i Halmstad. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Det fattades inget beslut under tisdagskvällen om framtiden för flera av Halmstads äldreboenden.

Kommunfullmäktige hade möte och då väntades beslut om vad som ska hända med bland annat Almgården i Getinge som hotas av nedläggning, men något sådant kom inte för överenskommelsen stoppades av oppositionen.

Istället skjuts beslutet på framtiden och tas upp igen nästa möte i maj.

– Jag vill ju gärna bo i Getinge som äldre också på ett boende, säger Getingebon och pensionären Ing-Britt, som var en av de som manifesterade utanför Rådhuset i Halmstad inför tisdagkvällens kommunfullmäktigemöte där frågan om äldreboendena var på agendan.

Vad tänker du då om att ikväll riskeras det tas ett beslut där man lägger ner Almgårdens äldreboende?

– Vi vill ju inte det i Getinge. Vi vill ha kvar vårt äldreboende där alla har bott och vill vara kvar, säger Ing-Britt.

Många på manifestationen tycker att det är viktigt att ha ett äldreboende i närheten av där man bor.

– För att kunna hålla kvar den social kontakten med sina närmaste och med sin partner framför allt, säger Anita Mellberg.

De tre boendenas framtid har bollats fram och tillbaka och det här var tredje gången kommunfullmäktige hade frågan uppe.

För drygt ett år sedan var frågan om äldreboendenas framtid uppe i kommunfullmäktige senast. Då fattade kommunfullmäktige beslutet att inte avveckla Almgårdens äldreboende i Getinge, Hemgårdens äldreboende i Eldsberga och Patrikshills äldreboende i centrala Halmstad.

Med de besluten så gick kommunfullmäktige den gången mot kommunstyrelsens förslag om att avveckla boendena, men det var efter väldigt jämna omröstningar och med en knapp majoritet som besluten togs.

Femklövern vill att man ska bygga trygghetsboenden på de orter där äldreboendena avvecklas.

– Man pratar om att det är så många som står i kö till trygghetsboende, men de kommer ju också att bli sämre, säger Anita Mellberg. Och man kan inte köa till akutboende på särskilt boende på det sättet. Man köar inte till akuten på sjukhuset heller, men det måste finnas.

– Det är inte alla som har ett socialt nätverk omkring sig och då måste man kunna veta att samhället kan hjälpa oss, säger Antia Mellberg.

Nu var frågan om de här tre boendena uppe i kommunfullmäktige igen, och det gamla beslutet riskerade att rivas upp efter att en före detta SPI-politiker, som nu är politisk vilde, stödjer en nedläggning och avveckling av boendena.

Men beslutet återremitterades alltså istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".