Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Frennarpsmordet
Bild från polisens förundersökning.
Bild från polisens förundersökning, från när 20-åringen återvände till platsen för att återskapa händelseförloppet. Foto: Polisen.
Lyssna
(1:27 min)
Lyssna
(1:27 min)
Hans egna ord – därför dödade han sin vän
Publicerat onsdag 3 maj kl 05.00
Publicerat onsdag 3 maj kl 05.00
Bild från polisens förundersökning.
Bild från polisens förundersökning, från när 20-åringen återvände till platsen för att återskapa händelseförloppet. Foto: Polisen.

Här är historien om Frennarpsmordet i Halmstad och 20-åringens egna ord om vad som hände när 16-åringen dödades.

9.00 startar rättegången – följ den här.

Den 9 maj 2014 hittas en 16-årig pojke död i Frennarpsskogen av en man som är ute på sin morgonpromenad.

Kroppen ligger med ansiktet neråt i vattnet och eftersom det är hala stenar vid platsen, och eftersom det inte finns några tydliga tecken på att kroppen blivit utsatt för våld, slår polisens tekniker snabbt fast att det rör sig om en olycka.

Men när 16-åringen identifieras visar det sig att det kan ha funnits en hotbild mot honom, och det som verkade vara en tragisk olycka blir ett misstänkt mord.

Läs mer: 16-åringens avgörande timmar – polisen famlar

En enorm ryktescirkus sätts genast igång bland ungdomar. Enligt förundersökningen tar det bara några dagar innan flera unga personer i 16-åringens omgivning pekats ut som potentiella mördare.

Bakgrunden ska vara ett bråk om en keps som 16-åringen ska ha tagit från en bekant.

En annan teori är att 16-åringen sålt droger och hamnat i skuld till någon.

Rykten blir snabbt till sanning och i polisförhör pekas gärningsmän ut på löpande band. Efter bara några dagar har polisen fyra utpekade personer som ska ha varit inblandade i mordet. 

– Killarna hade stämt träff med ”16-åringen” , att de skulle snacka med honom och få ta tillbaka "NN" keps. "NN" hade sagt att det inte var meningen att ”16-åringen” skulle dö, säger ett vittne två dagar efter att kroppen hittas.

– "NN" hade berättat för "NN" att han bara försökt att få tillbaka kepsen men att det hade gått överstyr”, säger ett annat vittne. 

De utpekade pojkarna eller kepsen hade inte någonting med 16-åringens död att göra, det framgår tydligt av förundersökningen.

Men det finns en person som aldrig pekas ut eller ens nämns som misstänkt i de hundratals förhör som hålls under utredningens första två år.

Han beskrivs istället som en av 16-åringens närmaste vänner och han är också den som sist såg honom vid liv.

Mannen är idag 20 år gammal och imorgon börjar rättegången mot honom i Halmstads tingsrätt. Han har också erkänt att han orsakat 16-åringens död.

Läs mer: Sms:en som pekade mot 20-åringen redan 2014

– Han var som en lillebror för mig. När han försvann blev jag panikslagen, säger han i ett av de första polisförhören. 

Eftersom den idag 20-årige mannen var den sista som såg 16-åringen togs han in på förhör redan samma dag som kroppen hittades.

Han berättar då för polisen att han och 16-åringen träffades i centrala Halmstad runt halv åtta-tiden den 9 maj och att de gick iväg tillsammans för att prata.

De ska sedan ha skilts åt eftersom 16-åringen velat gå iväg ensam, något som 20-åringen ska ha protesterat mot men sedan accepterat. Han ska dock ha ångrat sig efter att ha gått iväg några hundra meter, men säger att 16-åringen då ska ha varit borta.

Vid kvart i nio ska han ha kommit hem och senare under kvällen får han höra att 16-åringen är försvunnen.

– Jag började gråta för att jag saknade ”16-åringen” och inte visste var han var, berättar han för polisen.

20-åringens föräldrar bekräftar också att han kommit hem den tid han angett.

– Vi kunde inte slå hål på hans historia, har åklagare Gisela Sjövall tidigare sagt till P4 Halland om 20-åringen och varför han aldrig var misstänkt i ärendet.

Under förhören i juli 2014 pressades 20-åringen om varför de båda vännerna skildes åt så abrupt om de nu stod så nära varandra. Detta förklarar 20-åringen med att 16-åringen visste att han var emot droger och att 16-åringen antagligen skulle göra upp någon form av drogaffär.

Förhörsledaren visar också upp sms som 20-åringen ska ha skickat till en närstående:

”Jag har i alla fall sagt upp vänskapen med "16-åringen", skickat bara någon timme innan 16-åringen dödas.

20-åringen förklarar detta med att han varit sur på 16-åringen för att han inte ville vara med och spela en fotbollsmatch kommande söndag. 

– Det känns som att ni tror att det är jag som har mördat honom, utbrister 20-åringen i ett av de sista förhören som sker med honom sommaren 2014.

Sedan görs inga fler förhör med 20-åringen.

Enligt förundersökningen ska han ha varit en drivande kraft i minnesstunden som hölls för 16-åringen. Han ska också ha stöttat hans familj under en lång tid efter dödsfallet. 

Ingen misstänker honom.

I februari 2016 tas en då 18-årig man in och delges misstanke om medhjälp till mord. Mannen är utpekad av flera vittnen men det visar sig snart att polisen inte har tillräckligt på fötterna och mannen släpps.

Polisen står handfallna, men det ska visa sig att det finns personer som redan från början vetat om vad som hände 16-åringen.

I november 2016 berättar plötsligt en släkting till 20-åringen för polisen att det var 20-åringen som dödade 16-åringen.

20-åringen tas då in på förhör och erkänner till slut att han orsakat 16-åringens död. Detta efter att han fått veta att flera närstående har berättat för polisen vad han gjort.

Historien om hur två unga vänners promenad slutar med att den ena stryper den andra till döds rullas upp.

Läs mer: 20-åring häktas för mord – erkänner vållande

20-åringen säger att det var en olyckshändelse, att han aldrig menat att 16-åringen skulle dö.

– Jag vill inte ha någons död på mitt samvete. För det var inte min avsikt och döda han. Jag älskade han mer än allt annat och så blev det så här, berättar han i förhör.

Det hade varit ansträngt mellan de båda vännerna, de som brukade kalla varandra för bröder, men i maj 2014 funderade 20-åringen på att helt bryta med 16-åringen.

20-åringen ska ha fått höra att 16-åringen hade gjort sig skyldig till ett grovt övergrepp mot en närstående till honom.

16-åringen ska också ha försökt tvinga en annan närstående till 20-åringen att skicka utmanande bilder på sig själv och sedan hotat med att sprida dem vidare på nätet.

Enligt 20-åringen hade han bestämt sig för att någon gång märka 16-åringen för det han hade gjort, trots att de båda närstående fått honom att lova att inte göra något.

Han berättar i förhör att han och 16-åringen inte alls skildes åt, som han tidigare uppgett, utan att deras promenad fortsatte in i Frennarpsskogen.

Där ska 16-åringen ha börjat att prata om bilderna som fanns på en närstående till 20-åringen.

Då rycker 20-åringen telefonen ur handen på 16-åringen, berättar han. 

– Då ville han ha tillbaka telefonen. Jag säger nej, säg först vad du har för kod. Jag ska kolla om du tagit väck bilderna på ”närstående”.

När 16-åringen inte vill ge koden till 20-åringen blir han så arg att han inte kan styra sin känslor, berättar han. 20-åringen säger att allt blev svart.

– Han puttade till mig och jag slog till han så han flög ner till marken, men han reste sig upp igen och då tog jag tag i han och fällde ner han.

20-åringen ska sedan ha tagit stryptag på 16-åringen. Efter det säger 20-åringen att han inte minns något förrän han inser att 16-åringen är livlös.

Han berättar att han gjorde HLR på 16-åringen och drog honom ner till vattnet för att försöka få liv i honom. När det inte lyckas springer han från platsen. När förhörsledaren frågar varför 20-åringen inte ringde 112 svarar han:

– Jag var rädd för att erkänna att det var jag.

Läs mer: En gripen för tre år gammalt mord på 16-åring

20-åringen berättar omgående för en av de närstående som 16-åringen påstås ha gjort illa vad han har gjort. Han visar också bilder han tagit på 16-åringens kropp.

– För jag ville visa för ”närstående” och ”närstående” att det var jag som hade gjort det, för annars hade de inte trott på mig, säger han till förshörsledaren. 

När 20-åringen kommer hem på kvällen den 9 maj 2014 tar han en dusch och sätter sig sedan med datorn en stund innan han somnar.

Han har även kontakt med 16-åringens anhöriga som är oroliga över att 16-åringen inte har kommit hem.

Strax efter klockan 11 morgonen efter tar han upp sin mobiltelefon och skickar ett sms.

När han ska förklara för polisen varför så säger han att han inte ville tro på att det som hänt faktiskt var sant. Sms:et går till 16-åringens mobiltelefon:

"Alla är oroliga för dig. Saknar dig. Hör av dig när du ser detta", skriver han och avslutar sms:et med ett hjärta.  

Fotnot: Beteckningen "NN" står för anonym person. 

Faktaruta:

Åklagare Gisela Sjövall menar att 20-åringen hade ett uppsåt och därför borde dömas för mord.

20-åringen säger att han inte menade att döda 16-åringen och att han inte lade honom med huvudet ner i vattnet.

20-åringens försvarare Göran Ruthberg yrkar därför på grovt vållande till annans död och grov misshandel.

Rättegången börjar onsdagen den 3 maj i Halmstads tingsrätt.

Mer om Frennarpsmordet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".