Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Frennarpsmordet
Frennarpsmordet, platsen där 16-åringen hittades vid bäcken.
Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Lyssna
(1:11 min)
Lyssna
(1:11 min)
Sms:en som pekade mot 20-åringen redan 2014
Publicerat tisdag 2 maj kl 11.18
Publicerat tisdag 2 maj kl 11.18
Frennarpsmordet, platsen där 16-åringen hittades vid bäcken.
Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

"På torsdag har dom säkert fått fram att det var jag." Så skrev den nu mordmisstänkta 20-åringen i ett sms redan 2014. Men i de tidiga förhören konfronteras han inte med uppgifterna.

I förundersökningen om Frennarpsmordet finns flera sms och anteckningar från den mordåtalade 20-åringen som tyder på att han skulle kunna vara gärningsmannen.

Den 15 maj 2014 tar polisen in den idag 20-årige mannens mobiltelefon. En stor del av utredningen av Frennarpsmordet gick ut på att genom mobiltelefoner kunna fastställa vilka personer 16-åringen hade haft kontakt med.

20-åringen var den som sist såg 16-åringen i livet men han misstänktes aldrig. Bakgrunden till det var att det dels fanns andra utpekade gärningsmän, men också för att hans historia inte gick att sticka hål på.

Det skulle ta nästan tre år innan han slutligen greps. Men det fanns detaljer i utredningen redan 2014 som pekade på att allting inte stod rätt till mellan de båda vännerna. I en anteckning i 20-åringens mobiltelefon den 3 maj 2014 skriver han:

"Jag hade fan kunnat döda "16-åringen" om du bara sa att jag fick för det han gjort mot dig och "närstående". Jag träffade "16-åringen" igår och jag hade sån fucking lust att bara boxa sönder horungen"

Tre dagar efter att 16-åringen hittas död skriver han ett sms till en närstående:

"Men nu på torsdag har dom säkert fått fram att det var jag"

Han får svaret: 

"Nej skriv inget sånt på sms!!"

20-åringen konfronteras aldrig med uppgifterna förrän han 2017 misstänks för brottet. Trots att polisen håller flera förhör med honom så ställs inga frågor om varken den nämnda konflikten eller sms-konversationen.

Åklagare Gisela Sjövall säger att det fanns ett stort antal sms att gå igenom och att hon inte kan svara på varför det inte ställdes några frågor kring just detta.

– Man hade tömt telefonen och hade plockat ut telefonlistor. Betydelsen av en anteckning innan ett mord och ett sms mellan två personer efteråt förändrar inte misstankegraden enligt min bedömning, säger Gisela Sjövall. 

Är det en miss i utredningen?

 – Jag vågar inte säga om det är en miss eller om det är ställningstagande och att man har bedömt att den information, utifrån det som fanns i övrigt , att den inte hade det intresse som den har fått i belysning idag. Jag vet faktiskt inte om jag ska vara riktigt ärlig.

P4 Halland söker Cecilia Bergsten, chef för roteln för grova brott i Halland, för en kommentar. 

Mer om Frennarpsmordet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".