Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I den vildvuxna guldruschstaden Flat bodde David Strandberg med familj mellan 1911 och 1923. Foto: Wikipedia
I den vildvuxna guldruschstaden Flat bodde David Strandberg med familj mellan 1911 och 1923. Foto: Wikipedia.
Lyssna
(9:30 min)
Lyssna
(9:30 min)
Lyssna
(9:30 min)
David gick från fattig till guldkung i Alaska
Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 10.20
Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 10.20
I den vildvuxna guldruschstaden Flat bodde David Strandberg med familj mellan 1911 och 1923. Foto: Wikipedia
I den vildvuxna guldruschstaden Flat bodde David Strandberg med familj mellan 1911 och 1923. Foto: Wikipedia.

David Strandberg växte upp som fattigpojke på ett litet torp i södra Halland men slutade som ägare av ett stort guldgruvbolag.

David Johansson Strandberg var född på ett litet torp i Enslövs socken 1875, ett litet torp som heter Lundaskog och som ingick i byn Årnilt. Hans far var timmermannen och torparen Johan Peter Petersson (f 1838) och modern hette Susanna Johansdotter (f 1840).

En svår tragedi drabbade dock familjen 1881 när Susanna skulle föda familjens sjätte barn. Hon dog i barnsängsfeber och även barnet dog en tid senare.

Fadern Johan blev ensam med fem pojkar mellan tre och fjorton år men han tycks på något sätt ha klarat av den svåra situationen. Dock skulle de flesta av de kvarvarande familjemedlemmarna emigrera till USA, vilket ju hundratusentals svenskar gjorde vid den här tiden, 1880-talets senare hälft, när utvandringen var som allra störst.

År 1890 emigrerade även den då 15-årige David tillsammans med sin 17-årige storebror Albert. Fadern hade rest över ett par år tidigare och etablerat sig i Elk County, Pennsylvania – inte så långt från den stora svenskstaden Jamestown i staten New York.

Men när David Strandberg och hans lillebror Charlie (Carl Johan) år 1897 hörde talas om guldruschen till Klondyke så lämnade dom skogsbygderna i Pennsylvania och reste västerut.

Framme vid Stillahavskusten tog de båten upp till Skagway i Alaska som var utgångspunkten för den ansträngande fotvandringen till guldfälten i Klondyke.

David, eller Dave som han kom att kallas i USA, tjänade lite extra på att tillsammans med Charlie hjälpa andra guldgrävare att bära deras packning. Upp och ner sprang de uppför det branta Chilkootpasset innan de själva till slut också hamnade i Klondyke, där Dawson City var huvudort för guldruschen.

Bröderna Strandberg lyckades tjäna en del pengar även som guldgrävare men framförallt kom dom att lägga grunden för att leva av gruvnäring i hela sitt liv i Alaska, till skillnad mot nästan alla andra lycksökare som kom till Klondyke – de återvände söderut efter en tid, när de tjänat lite, eller i vissa fall, mycket pengar.

I Dawson City träffade nämligen bröderna smålänningen Girard Johanson som de slog sig ihop med och tillsammans fortsatte svenskarna från Klondyke och in i själva Alaskas inre, till trakterna av den idag rätt stora staden Fairbanks där det i början av 1900-talet just gjorts stora guldfynd. 

I Fairbanks började Strandbergs och Johanson bygga upp det gruvbolag där så småningom David Strandberg och hans efterkommande skulle bli ensamma ägare. David gifte sig med Girard Johansons syskonbarn Jenny Sofia Johansson (f 1884) som emigrerat från Småland till Alaska 1904.

Dessvärre tycks det ha skurit sig mellan David och hans bror Charlie en bit in på 1900-talet och bakgrunden ska ha varit att Charlie fått en stor summa pengar som han skulle köpa en inmutning för men som han i stället spelade bort på poker.

David Strandberg etablerade gruvor på flera olika ställen runt om i Alaska och från 1923 bodde han i Anchorage, den då blott åtta år gamla stad som så småningom skulle bli Alaskas överlägset största. Hans gruvbolag var ett av Alaska största guldgruveföretag.

David Strandberg avled 1949, 74 år efter sin födelse i ett halländskt torp. Hans barn fortsatte driva gruvbolaget i ytterligare några decennier men efter att par av barnen tragiskt avlidit under 1960-talet, bland annat blev Bill Strandberg dödad av en björn vid en gruva i Alaskas inre 1963, så gick familjeimperiet så småningom förlorat. 

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".