Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ulrika Landegren (L).
1 av 2
Ulrika Landegren (L). Foto: Muhamed Ferhatovic
Bild från möte vid Elof Lindälvs gymnasium.
2 av 2
Bild från möte vid Elof Lindälvs gymnasium. Foto: Muhamed Ferhatovic
Lyssna
(2:15 min)
Lyssna
(2:15 min)
Lyssna
(2:15 min)
Bostadsbrist och underskott besvärar Kungsbacka
Publicerat torsdag 4 maj kl 22.03
Publicerat torsdag 4 maj kl 22.03
Ulrika Landegren (L).
1 av 2
Ulrika Landegren (L). Foto: Muhamed Ferhatovic
Bild från möte vid Elof Lindälvs gymnasium.
2 av 2
Bild från möte vid Elof Lindälvs gymnasium. Foto: Muhamed Ferhatovic

Kungsbacka ska i år ta emot fler nyanlända än tidigare. Men kommunen har stor bostadsbrist, samtidigt som nämnden för individ och familjeomsorg dras med ett underskott.

Under torsdagskvällen hade Kungsbacka kommun ett möte med allmänheten för att prata om hur man ska jobba framöver. Ulrika Landergren (L) är kommunalråd i Kungsbacka.

– Individ och familjeomsorgen har ett underskott för sina kostnader för flyktingmottagandet. Då framförallt för ensamkommande barn. När det kom många ensamkommande barn under 2015 fick vi placera dem på dyra boenden vilket gjort att kostnaderna blivit höga, men nu har vi byggt ett antal boenden för ensamkommande som fungerar jättebra, säger Ulrika Landergren, (L).

Kungsbacka kommun var tidigare en av de kommuner i landet som tog emot minst antal nyanlända.

År 2016 förändrades det. Länstyrelsen valde att ta hänsyn till arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek men också hur det sammantagna mottagandet av nyanlända sett ut.

Konsekvensen blev att Kungsbacka fick ta emot fler nyanlända än andra kommuner i länet, någonting som P4 Halland tidigare berättat om. Men som flera andra kommuner har Kungsbacka haft svårt att få det att gå ihop.

I år ska kommunen ta emot över 300 nyanlända, bland dem finns också människor som anvisats till kommunen förra året men som man ännu inte lyckats hitta bostäder till.

För att lösa bostadsbristen väljer kommunen att satsa på modulhus i bland annat Åsa och Anneberg. Samtidigt hoppas man på allmänhetens hjälp.

– Vi ber fler människor att hyra ut sitt fritidshus eller rum, säger Ulrika Landergren (L).

Men utmaningarna slutar inte där. Förutom bostadsbristen och det 19 miljoner kronor stora underskottet i nämnden för individ och familjeomsorg har Kungsbacka också en nota på över 3 miljoner kronor att betala. Detta för att bryta kontraktet med företaget Hero som drivit ett kritiserat HVB-hem för ensamkommande på Onsala Herrgård.

– Vi är inte nöjda med hur de skötte sig, säger Ulrika Landergren (L).

Det finns ljusglimtar också. Kommunen lyfter fram civilsamhällets engagemang inom integrationsområdet.

– Gör vi det här jobbet bra tillsammans så kommer vi alla att tjäna på det, säger Karin Martinsson, integrationschef i Kungsbacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".