Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ungdomar i Kungsbacka trötta på rasismen.
Ungdomar i Kungsbacka trötta på rasismen. Foto: Muhamed Ferhatovic
Lyssna
(2:23 min)

Rasism i skolor oroar Kungsbackaungdomar

Publicerat måndag 15 maj 2017 kl 05.30

Nazistiska banderoller, rasistiska glåpord och hakkors på väggar är saker som oroar ungdomar i Kungsbacka. De vill att kommunen agerar mot rasismen.

Enligt ungdomarna P4 Halland pratat med finns det hakkors på skolor, några har satts upp bara den senaste månaden. Människor med mörkare hy utsätts för rasistiska glåpord och nazistiska banderoller. Det är några av sakerna som gör flera ungdomar i Kungsbacka oroliga. 

– Det med hakkorsen hände för en månad sedan. I övrigt finns hakkors inristat över hela skolan, folk skriker allt ifrån Allah akbar till invandrarjävel, det är verkligen allt möjligt, säger en elev som vill vara anonym men som vi kallar för Ferida.

Ungdomarna som reagerat på detta läser både på grundskole- och gymnasienivå. De som P4 Halland pratat med säger att de upplever att främlingsfientligheten ökat på deras skolor.

De grundar det dels på att en del skolor spärrats av med banderoller med nazistiskt budskap på förintelsens minnesdag de senaste två åren, senast i januari detta året spärrades tre skolor i centrala Kungsbacka av på detta sättet.

En annan sak är alltså att en del av eleverna upplever att just glåpord som lutar åt det rasistiska och främlingsfientliga hållet blir allt fler. En som känner så är Joel.

– Även om sådant inte riktas mot mig utan mot mina vänner så hör man det ofta, säger Joel.

Detta tog ungdomarna också upp på Kungsbacka kommuns senaste möte med allmänheten som handlade om integration. På plats då fanns både politiker och ansvariga för skolfrågor i kommunen som ungdomarna vill ska ta tag i problemen.

Gymnasieeleven Danni berättar att mycket av den rasism hon får höra ofta riktar sig mot elever som tillhör gruppen ensamkommande ungdomar.

Hon tycker att lika mycket som kommunen har ett ansvar att agera så måste ungdomar organisera sig och kämpa mot rasismen.

– Ibland kanske det ser ut som att det inte finns någonting man kan göra, men om ungdomar organiserar sig så kan vi stöta bort rasismen, säger Danni. 

Ungdomar upplever också att ansvariga på skolor inte tar problemen på allvar. Därför har Lars Clemensson, utvecklingschef för förskola och grundskola i Kungsbacka lovat att hans förvaltning kommer ta kontakt med några av de oroade eleverna.

– Vi ska träffa eleverna för att bilda en grupp och prata om hur vi ska göra så att sådant inte sker framöver, säger Lars Clemensson som är utvecklingschef för förskola och grundskola. 

Vad hoppas ni ungdomar att möten med kommunen ska ge?

– Jag hoppas att de börjar agera och gör någonting konstruktivt mot detta, säger Ferida. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".