Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Imran, Mohammad och Fatima är bara några av dem som protesterar mot flytten.
Imran, Mohammad och Fatima är bara några av dem som protesterar mot flytten. Foto: Muhamed Ferhatovic
Lyssna
(1:49 min)
Lyssna
(1:49 min)
Lyssna
(1:49 min)
Protester mot flytt från Lia Hof
Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 05.20
Publicerat tisdag 9 maj 2017 kl 05.20
Imran, Mohammad och Fatima är bara några av dem som protesterar mot flytten.
Imran, Mohammad och Fatima är bara några av dem som protesterar mot flytten. Foto: Muhamed Ferhatovic

Flera asylsökande protesterar mot stängningen av asylboendet Lia Hof. En protestlista ska lämnas in till Migrationsverket.

Om exakt en månad stänger flera asylboenden i Halland. Bland dem asylboendet på Lia Hof utanför Falkenberg och som en följd av det protesterar flera av de boende. De vill inte lämna sina jobb och skolor.

Dessutom vet de boende inte var de ska flyttas. Därför har flera skrivit på protestlistan som en markering mot flytten.

– Vi gör namninsamlingen för att människor inte vill flytta härifrån. Många familjer har barn här i skolan och det är svårt för dem att byta skola. Alla har rotat sig här i samhället och det blir svårt att flytta, säger Fatima Hujaj som också är den som påbörjat namninsamlingen. 

Fatima berättar att många på boendet fortfarande är i chock. Förra veckan fick de veta att asylboendet ska stängas. Det som oroar är framförallt att barn tvingas lämna sina skolor och kompisar, några av de som har jobb förlorar det samtidigt som viktiga kontakter försvinner.

Dessutom vet de inte var i landet Migrationsverket placerar dem när det blir dags för flytt.

En som hoppas att Migrationsverket ändrar sig och håller boendet öppet är tolvåriga Ghiya.

Min skola, mina kompisar och allt som jag vet finns här.

En annan som skrivit på protestlistan är Imran. Han tycker att en flytt vore dålig ur ett integrationsperspektiv. För honom är det viktigt att tänka på de som har jobb. 

– De blir tvungna att lämna sina jobb och åka någonstans där de inte känner någon. Det kommer bli väldigt svårt att hitta ett nytt jobb. Det här beslutet får människor att vända sina liv upp och ner, säger Imran.

Många som P4 Halland pratar med är upprörda över flytten. För vissa asylsökande är det fjärde, femte eller sjätte gången de flyttas runt på bara några år. För Alis barn innebär den här flytten ett sjunde skolbyte.

– Att barnen byter skola så ofta gör att de aldrig hinner lära sig någonting när de måste börja om på nytt hela tiden. För oss vuxna är det inte lika illa men för barnen är det väldigt svårt, säger Ali.

Förutom Lia Hof ska bland annat också asylboendena i Himle och Arena Hotell i Halmstad stängas eftersom färre asylsökande kommer till Sverige nu än när platserna upphandlades.

Ali och alla andra som skrivit på namninsamlingen som en protest mot flytten hoppas nu att Migrationsverket ändrar sitt beslut och låter de som bor där få stanna kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".