Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Spegelbild av kvinna. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio
Det lever troligtvis tiotusentals i Sverige i ett skuggsamhälle. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
#gömdisverige
Lyssna
(2:53 min)

Gömda mår psykiskt dåligt

Publicerat tisdag 16 maj 2017 kl 05.00

Det talas om flera hundra personer som lever gömda i Halland. Sveriges Radios undersökning visar att många mår dåligt psykiskt.

Det är ingen som vet exakt hur många som lever kvar i Sverige trots ett slutligt utvisningsbeslut. Polisen har på sitt bord 12 500 personer som avvikit, människor som de ska hjälpa Migrationsverket att leta upp för att se till att de lämnar Sverige.

De kan leva kvar i Sverige, eller inte. Det handlar om flyktingar som fått avvisningsbeslut eller utvisningsbeslut men som ändå väljer att leva kvar.

Sveriges Radios lokala kanaler har pratat med 84 personer som gömmer sig på olika ställen över hela landet. En bild av psykisk ohälsa träder fram. Rädda Barnen här i Halland som har kontakt med flera familjer vittnar om detsamma.

– De lever ju under väldigt stark psykisk press, ångest och oro för vad som ska hända. Oro för att polisen ska komma och hämta dem och hur man ska klara ekonomin och få jobb. Och då tar ju hela kroppen stryk också, säger Per Sjövall som är flyktingansvarig för Rädda Barnen Halland.

Per Sjövall på Rädda Barnen har i många år träffat människor som valt att leva kvar i Sverige, trots att de fått slutligt avslag på sin asylansökan.

Flera av dem är barnfamiljer och många ensamkommande.

– Det är alldeles för många.

Det är barnen som vi upplever är de stora förlorarna i det här.

Det är ingen som vet hur många som bor olagligt i Halland eller ens i Sverige. Hos polisen finns just nu 12 500 ärenden över hela landet med personer som avvikit efter att de fått ett slutligt avslag på asylansökan.

Sveriges Radio har träffat 84 gömda personer som bor i olika delar av Sverige. De kommer från över 20 olika länder, det är män, kvinnor, ungdomar och barn.

En av dem är en kvinna vi kallar Mira. Hon, hennes man och deras barn har levt gömda i ett och ett halvt år. Familjen håller sig mestadels inomhus och barnen är ledsna och rädda berättar hon.

De är hela tiden hemma och är rädda. Det är stora problem och de kan inte leva ett normalt liv.

Hon berättar liksom många att de riskerar att följas eller dödas om de återvänder.

– Jag tackar gud för att vi är i livet nu. Hade vi varit i vårt land hade vi varit döda.

De allra flesta vi har träffat, 69 av 84, berättar att de har psykiska problem. Det handlar om allt från sömnproblem till allvarlig depression och självmordstankar.

Läkaren Anders Björkman som var med och startade organisationen Läkare i Världens klinik för papperslösa i Stockholm för 22 år sedan är inte förvånad

– Nej, jag är förvånad för varje sådan här person som säger att de inte har några problem, säger han

Och Rädda Barnen i Halland stöttar på flera olika sätt, med barnen i främsta rum.

– Vi försöker hjälpa till med kontakter och information. Men också med samtal. Men det finns en misstänksamhet hos många av dem, säger Per Sjövall.

Mer om #gömdisverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".