Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
(2:47 min)
Stora skillnader i prover på färsk kyckling
Publicerat onsdag 17 maj kl 17.32
kycklingar i bur
Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

Prover på färsk kyckling i mars visade inga campylobacter hos Guldfågels kycklingar. Men två av tre prover från Kronfågel innehöll smitta.

Livsmedelsverket tog 84  prover på färsk kyckling i butiker i Stockholmsområdet i mars. Av dem innehöll 34 prover campylobacter. 

Men ingen smitta hittades på Guldfågels kycklingar, enligt TT. Företaget har verksamhet med ett hundratal anställda i Falkenberg.

– Det är klart att det känns oerhört positivt att vi har lyckats så bra, säger Johan Ekeroth, marknadsdirektör på Guldfågel, till P4 Halland.

Han beskriver det som ett ständigt arbete som pågår för att deras kyckling inte ska innehålla campylobacter.

– Det är framför allt i uppfödningen hos våra kycklingbönder som man ser till att kycklingen inte blir smittad av campylobacter, säger han.

Campylobacter är en jordbakterie som finns naturligt i utomhusmiljön. 

– Det handlar om att man håller kycklingarna inomhus, man har bra koll på ventialtionen så flugor inte tar sig in i stallet och att djurskötarna har bra hygien och byter kläder så de inte får med sig bakterien in, säger Johan Ekeroth.

På Kronfågels kyckling togs 31 prover och 23 av dem innehöll de farliga bakterierna, enligt TT. Företaget förklarar att det berodde på ett installationsfel i en tvättanläggning, som nu är åtgärdat.

"Med detta som bakgrund är det inte så konstigt att några av Kronfågels produkter från denna period testas positiva, även om det givetvis inte är bra," är vd:n Magnus Lagergrens kommentar. 

Efter provtagningen har företaget minskat förekomsten av bakterien i sin kyckling.

Så undviker du att bli sjuk av campylobacter

  • Genomstek alltid kyckling – hetta upp maten ordentligt så dör eventuella bakterier.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

 

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".