Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Annika, Jehad och Peder
Jehad Karkoukli, Halmstads moské, Annika Vannerberg, integrationsstrateg och Peder Jarnvall, kyrkoherde i Harplinge-Steninge Församling. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.
Lyssna
(3:30 min)
Lyssna
(3:30 min)
Lyssna
(3:30 min)
Moské och kyrka ska samarbeta i Halmstad
Publicerat måndag 12 juni 2017 kl 17.06
Publicerat måndag 12 juni 2017 kl 17.06
Annika, Jehad och Peder
Jehad Karkoukli, Halmstads moské, Annika Vannerberg, integrationsstrateg och Peder Jarnvall, kyrkoherde i Harplinge-Steninge Församling. Foto: Estrid Wagersten/Sveriges Radio.

Snart kan Halmstad få ett religiöst råd där alla samfund ska lära av varandra och samverka i civila frågor.

– Vi vill ju bygga ett Halmstad som är bra för alla och då behöver vi ha med de funktioner som har stark påverkan på människor, förklarar integrationsstrategen i Halmstads kommun, Annika Vannerberg.

Halmstads muslimska församlingar i Halmstad är på väg att gå samman i ett muslimskt råd. Snart väntar nästa steg.

Läs mer: Nu ska Halmstads muslimer gå samman

Annika Vannerberg berättar att kommunen kan nå många människor genom de religiösa samfunden som annars skulle vara svåra att nå.

Kanske religiösa samfund kan vara en av metoderna där vi kan bredda oss?

Jehad Karkoukli från Halmstads moské ser fram emot ett samarbete.

– Vi vill öka dialogen och samarbeta mellan muslimska församlingen med målet att öka våra samhällsnyttiga insatser, säger Jehad Karkoukli.

Annika Vannerberg drar paralleller till tidigare samarbeten, bland annat på migrationsverkets flyktingboende på Spenshult och Svenska kyrkans initiativ under den stora flyktingvågen.

– Där öppnade man sina församlingshem utan någon form av diskussion om vilken religiös tillhörighet flyktingarna hade, säger hon.

Peder Jarnvall, kyrkoherde i Steninge-Harplinge församling, hoppas att samfunden kan lära av varandra.

– Det finns ett stort värde i mötet mellan samfunden. Det är stort nog att man från flera olika moskéer möts och bestämmer sig för att handla gemensamt för att vi tillhör samma stad – Halmstad.

Med i arbetet för ett gemensamt religiöst råd i Halmstad finns också imamen i den bosniakiska moskén och kontakter ska knytas med den somaliska och shiamoskén i Halmstad, förklarar kyrkoherden.

Jehad och jag kommer in som representanter för muslimer och kristna i Halmstad och vi ska finna ett format där vi ska ställa frågan: Hur kan vi göra skillnad i civila frågor?

Det handlar bland annat om integration och information till ungdomar. Han ger också ett konkret exempel:

– På sikt skulle jag vilja se en rikstäckande imamutbildning, det vill säga att man utbildas på plats i Sverige, säger Peder Jarnvall.

Annika Vannerberg hoppas att samarbetet ska generera en positiv bild av samfunden.

– Att inte se muslimer, kristna eller andra religiösa utövare som ett problem utan snarare som en tillgång i samhället, säger integrationsstrategen.

Relaterat
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".