Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Håkan Jarbin,  överläkare BUP - Region Halland.
Håkan Jarbin, överläkare BUP - Region Halland. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Lyssna
(2:20 min)
BUP-besöken ökar i Halland
Publicerat tisdag 20 juni 2017 kl 05.00

Antalet förstabesök till barn och ungdomspsykiatrin i länet ökar. På ett år har antalet besök ökat med drygt 60 procent enligt uppgifter från Region Halland.

Ökningen beror bland annat på nya patienter från andra län. 

– Dels har vi ett inflöde från andra län. En fjärdedel av ökningen beror att folk söker från utanför länsgränsen eftersom vi har ett rykte om att man får snabbare vård och snabbare tid hos oss, säger Håkan Jarbin, som är chefsöverläkare på BUP i Halmstad. 

Från att ha haft 280 nybesök förra året mellan januari och mars hade man i år 440 nybesök under samma period.

Förutom att det kommer nya patienter från andra län så är det allt fler som behöver få sin ADHD-medicin utskriven. Det kan man bara få hos BUP och det är också en stor anledning till att ökningen sker säger chefsöverläkaren Håkan Jarbin.

– Ökningen beror på att patienter med ADHD söker till oss eftersom de har fleråriga kötider till behandling i grannlänen. Tar det några veckor eller månader att få en tid hos oss då åker folk gärna två eller tre timmar bil för detta. När detta sprider sig så kommer vi bli ännu mer belastade, säger Håkan Jarbin. 

Vilka blir konsekvenserna av detta?

– Man nöter ner personalen. Vi klarar inte av att med en personalstyrka som är på 90-talets nivå hantera den växande patientströmmen, säger Håkan Jarbin. 

För att lätta på trycket hos BUP i Halland har Region Halland därför bildat en ny enhet som har specialiserat sig på ADHD-utredningar.

När ett barn kommer till sin vårdcentral och man upptäcker symptom på ADHD så skickas man över till den nya enheten som just nu bara finns i Halmstad.

– På ett samtal går man igenom skolans protokoll, pratar med barnen och föräldrarna. Efter drygt två timmar startar man direkt. De som behöver medicin för det. Tidigare kunde allt detta ta fyra eller fem gånger mer tid, säger Håkan Jarbin. 

Och det har redan börjat ge resultat.

– 61 ADHD utredningar är färdiga, 40 procent har kommit igång med sin medicinering. Detta är på en väsentligt högre produktivitet än andra sätt att utreda. Vi har tvingats till denna lösningen för att den höga inströmningen av patienter gör att vi måste reservera resurser till dem som är riktigt dåliga, dem kan man inte hantera på ett snabbt sätt, säger Håkan Jarbin. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".