Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jeanette Johansson är lokalvårdare på Trönninge skola i Varberg och tycker att det nya digitala lokalvårdssystemet fungerar bra.
1 av 2
Jeanette Johansson är lokalvårdare på Trönninge skola i Varberg och tycker att det nya digitala lokalvårdssystemet fungerar bra. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Varje städvagn har en Ipad tilldelad. På Ipaden går det att se status på alla toaletters papper/tvålförhållare.
2 av 2
Varje städvagn har en Ipad tilldelad. På Ipaden går det att se status på alla toaletters papper/tvålförhållare. Foto: Casper Sewerin/Sveriges Radio.
Lyssna
(4:33 min)

Toaletterna larmar när städning behövs

Publicerat fredag 22 september 2017 kl 15.53

På Trönningeskolan i Varberg får lokalvårdarna på skolan jobba med toaletter som ”larmar” när de behöver städas.

– Här ser vi då direkt att det finns en indikation på högstadiedelen att det saknas papper, säger Jeanette Johansson, lokalvårdare på Trönningeskolan i Varberg.

Varje städvagn på Trönningeskolan har en surfplatta fastkopplad vid handtaget. På surfplattan finns tillgång till ett digitalt lokalvårdssystem som är kopplat till sensorer i de olika toaletternas, papper och tvålbehållare. Sensorerna mäter av hur mycket papper och tvål det finns kvar och hur många besök som återstår innan det tar slut.

– Den röda pricken visar att det saknas en toalettrulle på arbetsrum 10 138. Rött visar att det är cirka 20 som kan gå in på toaletten innan det är helt slut, säger Jeanette Johansson.  

Hur tycker du att detta har påverkat ditt arbete?  

– Positivt, det blir mindre stress och det känns som att man har mer kontroll på sitt dagliga arbete, säger Jeanette Johansson.

Alla sanitetsutrymmen städas dagligen och varje eftermiddag går lokalvårdarna på Trönningeskolan igenom dagen via surfplattan för att se var det har varit lite extra besök, så att de vet var de behöver gå en extra gång.

– Du ska aldrig behöva komma till en toalett där varken tvål, toalettpapper eller handdukspapper är helt slut, säger Jeanette Johansson.  

Hur många larm per dag får man?

– Runt 5, eftersom vi har en bra överblick hela tiden så brukar vi inte få röda larm, säger Jeanette Johansson.

Hur skiljer sig detta från andra arbetsplatser du har varit på?  

– För det första är det mycket ergonomiskt vi tjänar på, vi behöver inte gå runt med en tung vagn med massa onödigt material och vi har en bra överblick på hur dagen ser ut på ett helt annat sätt. Man slipper öppna varenda dispenser vilket tar onödigt mycket tid, säger Jeanette Johansson.

Finns det något larm för dammråttor?

– Nej, riktigt dit har väl inte utvecklingen kommit än så länge så vi tar med dem på vägen, säger Jeanette Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".