Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
morötter
Foto: Sandra Killgren/Sveriges radio
Lyssna
(1:17 min)

Grönare mat är målet

Publicerat lördag 23 september 2017 kl 14.51

Under lördagen samlades sex av Hallands riksdagspolitiker i Falkenberg för att diskutera framtidens mat.

Initiativtagarna bakom sammandrabbningen är Lantbrukarnas Riksförbund (LRF). Carl Jonson är ordförande i LRF:s kommungrupp i Falkenberg.

– Om ungefär ett år är det val och vi tycker det är ett lämpligt tillfälle att börja valrörelsen med de gröna frågorna, säger han. 

Anledningen till att de ''gröna frågorna'' så som livsmedelsproduktion är viktiga menar Carl Jonson är enkelt.

– Maten är det viktigaste vi har, det finns ingen yrkesgrupp i samhället som alla människor har koppling till varje dag. Maten är det viktigaste, säger han.

Bengt Eliasson från Liberalerna tycker debatten på Falkenbergs torg var givande. 

– Jag tycker det är en väldigt intressant diskussion men jag hoppas inte att vi låter för lika för det vi stod och sa från politikernas sida var ganska stora skillnader egentligen, säger han.

Vad gör Liberalerna i frågorna?

– Framförallt jobbar vi väldigt mycket med konsumentmakten – att ge människor möjlighet att välja och göra kloka val men också skydda konsumenten från att göra dåliga val. Sen har vi miljösidan som är viktig men företagsperspektivet är grundläggande, säger han.  

Men trots att Bengt Eliasson tycker att Liberalerna har mycket att tillföra i miljö-, och livsmedelsfrågor, undrar han om allmänheten känner till det.

– Vi behöver vi bli tydligare i de här frågorna. Jag tror inte människor i allmänhet är så jättevana vid att vi Liberaler debatterar de här frågorna och vi har en så bra och nyutvecklad politik inom det, säger han.

Ett annat parti som lägger fokus på gröna frågor är Miljöpartiet. Agneta Börjesson från partiet var också på plats i Falkenberg under lördagen. 

– Det är viktigt att vi får mycket mer fokus på att svenskt livsmedel. Det är otroligt viktigt att man behåller hårda miljökrav. Sverige ska konkurrera med kvalité och miljö, inte med pris, säger hon.

Vad kan ni förbättra i ert arbete? 

– Jag kan tycka att vi i Halland ligger ganska lågt när det gäller ekologiskt jordbruk så här finns det ganska mycket för oss gemensamt att efterfråga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".