Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Chips
Foto: Christine Olsson/TT
Cancerframkallande ämne i tre av åtta chipssorter
Publicerat lördag 13 januari kl 21.02

En undersökning gjord av åtta sorters potatischips visar att tre av dem innehöll högre halter akrylamid än vad kommande EU-reglerna tillåter, rapporterar SVT Nyheter.

I april börjar EU:s nya regler för det cancerframkallande ämnet akrylamid i livsmedel gälla. En undersökning som test- och researchföretaget Testfakta gjort av åtta sorters potatischips visar att tre av dem innehöll högre halter akrylamid än vad de kommande EU-reglerna tillåter, rapporterar SVT Nyheter. 

EU-förordningen fastslår att tillverkare av chips med högre halter än 750 mikrogram per kilo måste försöka minska mängden av ämnet i produkten. I Testfaktas analys var OLW:s Sourcream & Onion värstingen med 1 700 mikrogram per kilo, men också chips från Änglamark och Bjäre innehöll över 1 000 mikrogram.

OLW säger att företaget är på väg att åtgärda saken, bland annat genom att byta potatissort.

Livsmedelsverket understryker att konsumenten inte blir sjuk av att få i sig mycket akrylamid vid ett tillfälle utan att målet är mindre exponering av ämnet under livstiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".